Gedaan met laden. U bevindt zich op: Privaat ongeval door derde Ziekte, ongeval en re-integratie

Privaat ongeval door derde

Heb je een privaat ongeval door de schuld van een derde? Na de eerste hulp doe je altijd een aangifte. Dit is wettelijk verplicht en zo start je de administratieve formaliteiten. Deze webpagina bundelt alle informatie voor personeelsleden binnen de diensten van de Vlaamse overheid.

Wat is een privaat ongeval?

Een privaat ongeval of een ongeval van gemeen recht door de schuld van een derde is een ongeval:

 • dat je buiten de werkuren is overkomen (bijvoorbeeld verkeersongeval)
 • waarvoor een buitenstaander verantwoordelijk is (schuld van derde)
 • met afwezigheid op het werk tot gevolg

Medische kosten

Je medische kosten als gevolg van een privaat ongeval door de schuld van een derde worden niet terugbetaald. Hiervoor kun je gebruik maken van je hospitalisatieverzekering en de terugbetalingen door je ziekenfonds.

Arbeidsongeschiktheid

Na een privaat ongeval door de schuld van een derde volgt mogelijk een periode van arbeidsongeschiktheid. Deze afwezigheid wordt beschouwd als ziekteverlof. Eventuele afwezigheid wegens een privaat ongeval door de schuld van een derde wordt voor statutaire in eerste instantie niet verrekend op je ziektecontingent. Vanaf het moment waarop je letsels niet meer evolueren (dit is de ‘consolidatie van je letsels’), zullen de afwezigheden die het gevolg zijn van je privaat ongeval wel van je ziektecontingent af gaan.

Terugvordering salaris

Het Dienstencentrum Personeelsadministratie kan het uitbetaalde salaris tijdens je afwezigheid terugvorderen van de verantwoordelijke voor het ongeval. Dit is enkel mogelijk na aangifte van je ongeval.

Hoe privaat ongeval aangeven?

Aangifte privaat ongeval door de schuld van een derde: procedure voor klanten van het Dienstencentrum Personeelsadministratie (DCPA).

 • Stap 1

  Je bezorgt het formulier ‘aangifte van een buitendienstongeval’(Word bestand opent in nieuw venster) samen met het geneeskundig getuigschrift(Word bestand opent in nieuw venster) zo snel mogelijk aan DCPA via het Vlimpers-contactformulier (opent in nieuw venster)(als bijlage van je case). Heb je geen toegang tot Vlimpers? Verstuur de documenten dan per post naar het DCPA.

  Voor de ministeries:
  Tenzij anders afgesproken (bijvoorbeeld de entiteit neemt de terugvordering zelf op) geef je met dit formulier aan het DCPA de bevoegdheid om in je plaats op te treden om de geleden schade (bijvoorbeeld het uitbetaalde salaris tijdens jouw afwezigheid) terug te vorderen bij de herverzekeraar van de derde partij.
  Niet-ministeries nemen de terugvordering van de geleden schade zelf op (of sluiten hiervoor een aparte polis af met een externe verzekeraar).

  Zowel ministeries als niet-ministeries verbinden zich ertoe om het DCPA op de hoogte te houden van eventuele gerechtelijke procedures.

 • Stap 2

  Ben je afwezig wegens een privaat ongeval? Meld dan je afwezigheid.

 • Stap 3

  Na de uitspraak over de aansprakelijkheid voert het DCPA de definitieve verrekening van je ziektecontingent uit als je statutair bent.