Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegangsbadge Kantoor en gebouwen

Toegangsbadge

Het Facilitair Bedrijf voer een vernieuwing uit van de toegangsveiligheid (de badgelezers), in al zijn grote kantoorgebouwen en schakelt over naar een nieuwe veiligere technologie.

Iedereen zal een nieuwe badge moeten aanvragen. Je oude badge kan je nog niet meteen teruggeven want die heb je nodig voor de printer en voor toegang in gebouwen waar de badgelezers nog niet vernieuwd zijn. Zo’n grote werken nemen natuurlijk wat tijd om in alle gebouwen uit te voeren. Je kan aan het onthaal van je gebouw een extra badgehouder vragen. Bij het einde van de werken worden alle oude badges verzameld, gooi ze dus zeker niet zomaar weg.

TIP

Gebruik steeds aparte badgehouders, één voor elke badge, om ervoor te zorgen dat ze correct werken. Plaats je oude en nieuwe badge dus niet samen in een dubbele badgehouder.

Wanneer veranderen de badgelezers in jouw gebouw?

In het VAC Mechelen, het Belpairegebouw, VAC Leuven en VAC Antwerpen kan je al binnen met je nieuwe badge. Hieronder kan je zien wanneer de andere gebouwen volgen:

 • VAC Hasselt: juli 2024
 • VAC Brugge: augustus 2024
 • VAC Gent: september 2024
 • Conscience: oktober 2024
 • Herman Teirlinck: november 2024

Nog geen nieuwe badge?

Geen probleem. Ga dan naar badge.vlaanderen.be (opent in nieuw venster)en vraag je nieuwe toegangsbadge aan. Indien je niet geconnecteerd bent met het netwerk van het werk, hou je best je identiteitskaart of Itsme bij de hand wanneer je de nieuwe badge aanvraagt.

 • De toepassing gaat open. Klik op het tabblad Afleveradres: Vul hier je thuisadres in.
 • Klik op de knop ‘Adres doorgeven’.
 • Verder hoef je niets te doen! De badge wordt aangemaakt en opgestuurd met de post naar het opgegeven adres. Samen met je nieuwe badge ontvang je een brief met de uitleg hoe de badge te activeren. Het kan wat tijd kosten voordat de badge wordt verzonden, aangezien de omschakeling in grote hoeveelheden gebeurt.

Werk je in een gebouw dat al is omgeschakeld? (Zie hierboven bij “Wanneer veranderen de badgelezers in jouw gebouw?) Dan kan je een nieuwe toegangsbadge afhalen aan het onthaal.

Ben je nieuw bij de Vlaamse overheid?

Als nieuw personeelslid kan je je met je e-ID op de eerste werkdag aanmelden aan het onthaal van één van onze grote kantoorgebouwen. Daar ontvang je meteen een toegangsbadge. Tijdens de omschakelperiode zal je 2 badges ontvangen: 1 van het oude systeem en 1 van het nieuwe systeem.

Is het niet mogelijk om in één van onze grote kantoorgebouwen te raken? Dan kan je HR-dienst via Facilipunt de badge aanvragen. Daarna wordt de badge opgestuurd naar je thuisadres. Je ontvangt de badge met een brief en de uitleg om de badge te activeren.

Je badge verloren, wat nu?

Ben je je badge verloren? Meld dit meteen via Facilipunt(opent in nieuw venster).

Een badge gevonden?

Een gevonden badge kan je afgeven aan het onthaal van onze grote kantoorgebouwen.
Zij kunnen nakijken van wie die badge is en deze terugbezorgen of blokkeren.

Badge voor externen

Externen die regelmatig (minstens wekelijks/meerdere keren per week) in de grote kantoorgebouwen van de Vlaamse overheid moeten zijn, kunnen een persoonlijke VO-toegangsbadge ontvangen.

Externen die minder vaak in de grote kantoorgebouwen van de Vlaamse overheid moeten zijn kunnen zich aanmelden aan het onthaal als bezoeker of gebruik maken van de publiek toegankelijke delen van het gebouw.

Omschakeling badges externen: 2 mogelijkheden

 • Alleen de inhurende organisatie of de Single Point of Contact (SPOC) van de ICT-dienstverlener heeft de mogelijkheid om specifieke toegangsrechten aan te vragen via Facilipunt.
 • Bij een uitdiensttreding of wijziging van functie door de externe dient door de SPOC of de inhurende VO-entiteit het gebruik van de toegangsbadge in vraag te stellen en de badge terug te bezorgen via een onthaal (of via verzending naar Facilipunt, Havenlaan 88, 1000 Brussel).

Meer info

 • Je badge geeft toegang tot alle grote gebouwen in beheer van Het Facilitair Bedrijf. Dit zijn de VAC’s: VAC Antwerpen, VAC Brugge, VAC Gent, VAC Hasselt en VAC Leuven; en de gebouwen in de Noordwijk: Belpaire-, Conscience,- Ellips-, Ferraris-, Herman Teirlinckgebouw en Grasmarkt.
 • Je bent verplicht je badge zichtbaar te dragen in de zone na de toegangspoortjes. Je badge moet dus te zien zijn vanaf het moment dat je de afgeschermde zone van een gebouw betreedt. Dat geldt voor alle badges (ook die zonder foto) en voor iedereen (ook bezoekers).
 • Een badge is persoonlijk en mag niet doorgegeven worden.
 • Wanneer je binnenkomt met je badge, sluiten de deuren soms traag. Let op dat er niemand mee naar binnen glipt. Check altijd of de deur achter je wel degelijk gesloten is.
 • Het aanvragen en gebruiken van een toegangsbadge Vlaamse overheid betekent dat de aanvrager en de gebruiker van de persoonlijke badge volledig instemt met het beleid m.b.t. de toegangsbadges.
 • Afsprakenkader voor het toekennen en beheren van toegangsbadges van de Vlaamse overheid aan de medewerkers(PDF bestand opent in nieuw venster) - voor de spoc’s.