Gedaan met laden. U bevindt zich op: De virtuele assistent: Kortrijk lanceert slimme chatbot Nieuws over Gemeente zonder gemeentehuis

De virtuele assistent: Kortrijk lanceert slimme chatbot

Nieuwsbericht
10 oktober 2023

De eerste AI-ondersteunde chatbot op een Vlaamse gemeentelijke website is een feit. Een virtuele assistent op de website van Kortrijk beantwoordt voortaan vragen van burgers op basis van artificiële intelligentie. Daardoor wordt die assistent steeds slimmer en kan hij zijn antwoorden steeds verder verfijnen. Deze lancering is een belangrijke mijlpaal voor dit GzG-project, al heeft het consortium rond Kortrijk nog heel wat vervolgstappen in petto om de virtuele assistent te laten uitgroeien tot dé laagdrempelige digitale toegangspoort voor burgers.

Innovatieve technologie

De Kortrijkse virtuele assistent werkt op basis van generatieve artificiële intelligentie en schrijft zelf zijn antwoorden. Hij is dus niet beperkt tot een lijst van vooraf gedefinieerde antwoorden, wat de mogelijkheid biedt om meer en grote informatiebronnen te doorzoeken. Daarnaast snapt de virtuele assistent de context van de vraag en begrijpt hij goed wat de gebruiker wil weten. De AI-technologie die gebruikt wordt, is die van ChatGPT.

Steeds slimmer

Een slimme chatbot leert steeds bij. Op het moment van de lancering levert de chatbot 92% correcte antwoorden. Die accuraatheid verhoogt continu dankzij de feedback van de gebruikers. Burgers krijgen dus heel snel de klok rond een antwoord op de vragen, voorstellen en opmerkingen die ze via de website indienen. Ze kunnen ook 24 uur op 24 meldingen indienen die onmiddellijk in de 1777-software geregistreerd worden.

Geplande uitbreidingen

De lancering van de slimme chatbot is een belangrijke mijlpaal voor dit GzG-project, dat nog heel wat vervolgstappen in petto heeft, onder andere

  • Uitbreiding naar andere stedelijke websites buiten www.kortrijk.be(opent in nieuw venster)
  • Koppeling met MijnBurgerprofiel om rechtstreeks documenten uit het Thuisloket af te leveren
  • Slimme formulieren
  • Een afspraak maken op het stadhuis

De slimme chatbot wordt uitgerold naar de websites van de consortiumpartners maar ook andere lokale besturen kunnen van de oplossing gebruikmaken.

Inhoud is aan het laden

Meer info

Meer projectdocumentatie vind je in de projectfiche van de virtuele assistent.