chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.
  Huis met zonnepanelen op dak

  Zonnepanelen

  Overweegt u om zonnepanelen te plaatsen? Win voldoende informatie in vóór u zonnepanelen installeert.

  Werking van zonnepanelen

  Een installatie bestaat uit de zonnepanelen zelf, een montagesysteem en bekabeling die op het dak worden geplaatst. Het piekvermogen van de panelen bepaalt hoeveel elektriciteit er kan worden opgewekt.

  Binnen in huis wordt er minstens één omvormer geplaatst die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom. Een productiemeter of groenestroomteller geeft inzicht in de productie van de installatie. U kiest best voor een installatie die u aansluit op het elektriciteitsnet, dan kunt u ook stroom van het net gebruiken op momenten waarop uw zonnepanelen geen of onvoldoende elektriciteit opwekken. De stroom die van en naar het net gaat, wordt gemeten door de facturatie- of injectiemeter. Deze teller draait terug als uw zonnepanelen meer produceren dan u verbruikt. Bij installaties groter dan 10 kW is er geen terugdraaiende teller, daar wordt een aparte teller geïnstalleerd zodat de injectie en afname op het net apart gemeten worden.

  Haalbaarheid

  • Bekijk eerst de mogelijkheden om uw energieverbruik te verminderen en ga pas daarna zelf energie opwekken. Vaak betekent een kleinere investering zoals isoleren meer winst voor het milieu én voor uw portefeuille.
  • Controleer of uw dak of zoldervloer geïsoleerd is.
  • Bekijk of uw dak goed georiënteerd is en voldoende zonlicht opvangt. De opbrengst is het grootst als uw panelen naar het zuiden gericht zijn (tussen zuid-oost en zuid-west) onder een hoek van 30° tot 50°. Schaduw van gebouwen, bomen en schoorstenen verminderen de opbrengst van zonnepanelen drastisch.
  • Uw installateur helpt u om de ideale grootte van uw installatie te berekenen. Hoe groter uw installatie, hoe meer elektriciteit er opgewekt wordt. Voor gezinnen heeft het geen zin een overschot aan elektriciteit te produceren. Hoeveel zonnepanelen u het best plaatst, is afhankelijk van uw budget, de beschikbare ruimte en uw verbruik.
  • U kunt de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen via de Zonnekaart Vlaanderen. Op de Zonnekaart kunt u (op basis van een adres) zien of een dak geschikt is voor zonnepanelen. U krijgt een inschatting van de kostprijs van een installatie, terugverdientijd, winst per jaar, ...

  Vergunningen

  U hebt geen stedenbouwkundige vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, tenzij het uitdrukkelijk verboden is omdat uw woning tot beschermd erfgoed behoort bijvoorbeeld. Informeer altijd eerst bij uw gemeente.

  Op de website van Ruimte Vlaanderen vindt u meer info over de juridische vrijstellingsregeling voor het installeren van zonnepanelen.

  Vind een geschikte installateur

  Er zijn geen voorwaarden opgelegd voor installateurs van zonnepanelen. U mag dus ook zelf de panelen installeren. Als u het niet zelf doet, kunt u kiezen voor een installateur met een ‘certificaat van bekwaamheid’. Op de website van RESCert staat de lijst van gecertificeerde installateurs van fotovoltaïsche zonne-energiessystemen.

  Subsidie, prosumententarief en recyclagebijdrage

  De Vlaamse overheid levert een beperkte steun voor elektriciteit uit zonnepanelen onder de vorm van groenestroomcertificaten. Daarnaast bestaat er sinds 1 juli 2015 een bijkomend nettarief dat betaald moet worden door elke netgebruiker van zonnepanelen. Wie in Vlaanderen nieuwe zonnepanelen installeert, moet sinds 1 juli 2016 een recyclagebijdrage betalen.

  Na de installatie

  Na de plaatsing van zonnepanelen zijn er nog een aantal stappen die u moet ondernemen.

  1. De installatie moet gekeurd worden, dit is de zogenaamde AREI-keuring.
  2. Meld uw installatie aan bij de netbeheerder. Ook al komt u niet in aanmerking voor groenestroomcertificaten, u bent steeds verplicht om uw zonnepanelen aan te melden bij de netbeheerder.
  3. U moet daarna de meterstanden doorgeven aan de netbeheerder wanneer uw installatie voldoende stroom heeft opgewekt om een groenestroomcertificaat te verdienen. U ontvangt  daarvoor een groenestroomcertificaat dat u kunt verkopen aan de netbeheerder en waarvoor u geld ontvangt.