Woningen sociale sector
Bijna 175.000 sociale huurwoningen
Eind 2022 telde het Vlaamse Gewest 174.995 sociale huurwoningen verhuurd door een sociale huisvestingsmaatschappij (SHM), het Vlaams Woningfonds of onderverhuurd door een sociaal verhuurkantoor (SVK). 92% van die sociale huurwoningen is in beheer van een SHM, bijna 8% van een SVK en 0,5% van het Vlaams Woningfonds. Ook lokale besturen verhuren sociale woningen. Met het zicht op de hervorming van de sociale verhuursector kiezen zij er meer en meer voor om het beheer van hun woningen over te dragen aan een SHM of SVK.
Het aantal nieuwe sociale huurwoningen schommelt jaarlijks. Gemiddeld kwamen er tussen 2015 en 2022 2.266 nieuwe woningen per jaar bij die verhuurd worden via een SHM of een SVK. Het gaat daarbij gemiddeld om 1.539 SHM-woningen en 727 SVK-woningen.
Woningen sociale huisvestingsmaatschappijen vooral in de grootsteden
Het aantal woningen verhuurd door een sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) lag eind 2022 het hoogst in de grootsteden Antwerpen en Gent, met respectievelijk 21.743 en 13.861 woningen. In de overige Vlaamse gemeenten was dat aantal telkens kleiner dan 4.000 woningen. In 3 Vlaamse gemeenten waren er geen SHM-woningen. Het gaat om Herstappe, Horebeke en Lennik.
Als de woningen verhuurd door een SHM afgezet worden tegenover het aantal private huishoudens ligt de capaciteit het hoogst in Spiere-Helkijn, Mesen, Zelzate, Genk, Willebroek, Hamme, Schelle, Gent, Wervik, Wachtebeke, Menen en Zwevegem. In die gemeenten zijn er meer dan 100 sociale woningen per 1.000 huishoudens.
Woningen sociale verhuurkantoren voornamelijk in de centrumsteden
Het aantal SVK-woningen lag eind 2022 het hoogst in de centrumsteden. Antwerpen telde met 813 woningen het grootste aantal woningen, gevolgd door Roeselare, Kortrijk en Brugge met telkens meer dan 400 woningen. In de overige Vlaamse steden en gemeenten was dat aantal kleiner. Er waren geen SVK-woningen in Baarle-Hertog, Horebeke, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lochristi, Maarkedal en Temse.
In Herstappe, Roeselare en Turnhout ligt het aantal SVK-woningen per 1.000 huishoudens het hoogst met meer dan 14 woningen per 1.000 huishoudens. In 36 gemeenten is er minder dan 1 SVK-woning per 1.000 huishoudens.
Bronnen
- Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW):
Info over definities en bronnen
Nieuwsbrief
Schrijf u hier in op de nieuwsbrief van Statistiek Vlaanderen