Gedaan met laden. U bevindt zich op: Digitale vaardigheden bij burgers Digitale economie

Digitale vaardigheden bij burgers

Gepubliceerd op 9 juni 2022 • Volgende update: april 2024
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Iets meer dan de helft van de bevolking beschikt over digitale basisvaardigheden

In 2021 had 54% van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 16 tot 74 jaar minstens digitale basisvaardigheden. Dat betekent dat die personen beschikken over de nodige basisvaardigheden op vlak van het opzoeken en controleren van online informatie, het online communiceren, het gebruiken van software, het beheren van persoonlijke gegevens op het internet en het oplossen van problemen of het omgaan met computers of elektronische apparaten. 26% van de bevolking had meer gevorderde vaardigheden op al deze aspecten.

Daartegenover staat dat 46% van de bevolking van 16 tot 74 jaar de nodige digitale basisvaardigheden mist: 37% heeft lage digitale vaardigheden en 8% heeft geen digitale vaardigheden of heeft geen internet gebruikt in de voorbije 3 maanden.

Vergelijkbare cijfers voor de periode voor 2021 zijn niet beschikbaar.

Vaardigheden op vlak van informatie, communicatie en probleemoplossing goed ingeburgerd, softwaregebruik en het beheren persoonlijke gegevens minder

Ongeveer 9 op de 10 beschikten in 2021 over basisvaardigheden of meer gevorderde vaardigheden op vlak van informatie en datageletterdheid (87%), communicatie (93%) of probleemoplossing (89%). Voor informatie en communicatie had minstens 75% meer gevorderde vaardigheden, voor probleemoplossing was dat 59%.

Op vlak van het omgaan met software en het beheren van de persoonlijke online informatie hebben heel wat minder personen minstens basisvaardigheden (respectievelijk 68% en 65%).

Vooral ouderen, laaggeschoolden en mensen met laag inkomen missen digitale basisvaardigheden

De digitale vaardigheden nemen af met de leeftijd en toe met de scholingsgraad en het inkomen. Naar geslacht en geboorteland zijn er kleinere verschillen.

Bij de 55- tot 74-jarigen had in 2021 64% geen digitale basisvaardigheden, bij de laaggeschoolden was dat 75% en bij de mensen met een inkomen onder de 1.499 euro 69%.

Aandeel met digitale basisvaardigheden in Vlaams Gewest gelijk aan EU-gemiddelde

In het Vlaamse Gewest bezat in 2021 54% van de bevolking van 16 tot 74 jaar minstens digitale basisvaardigheden. In het Waalse Gewest was dat 51% en in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest 62%.

Het aandeel met digitale basisvaardigheden in het Vlaamse Gewest is gelijk aan het EU27-gemiddelde (54%). Het aandeel met minstens digitale basisvaardigheden ligt het hoogst in Nederland en Finland (telkens 79%).

Het aandeel burgers dat meer gevorderde digitale vaardigheden heeft is in het Vlaamse Gewest gelijk aan 26%. In Nederland en Finland heeft ongeveer de helft van de burgers meer gevorderde digitale vaardigheden.