Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Energiescore van bestaande woningen Energiescore van bestaande woningen

Metadata: Energiescore van bestaande woningen

Bron

Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)

Definities

Energieprestatiecertificaat (EPC): een energieprestatiecertificaat is een document dat toont hoe energiezuinig een gebouw is, aan de hand van een energiescore in kilowattuur per vierkante meter (kWh/m2) per jaar. Dit document is sinds 2008 verplicht bij het verkopen of verhuren van bestaande woningen en appartementen en is 10 jaar geldig.

Op basis van de energiescore krijgt het gebouw een energielabel toegekend, gaande van A+ (heel energiezuinig) tot F (energieverslindend).

A+: minder dan 0 kWh/m2 per jaar

A: tussen 0 en 100

B: tussen 100 en 200

C: tussen 200 en 300

D: tussen 300 en 400

E: tussen 400 en 500

F: hoger dan 500 kWh/m2 per jaar

Opmerkingen bij de kwaliteit

De hier opgenomen cijfers van de Energiekaart Vlaanderen betreffen de toestand op 22 januari 2024.

Sinds 2008 worden energieprestatiecertificaten (EPC) opgesteld door erkende energiedeskundigen.

Bij de opmaak van het EPC wordt gerekend met een standaardverbruik en een standaardklimaat dat voor alle wooneenheden hetzelfde is. Door te werken met standaarden is het mogelijk om de energiezuinigheid van verschillende woningen en appartementen te vergelijken.

Sinds 2009 werd de methodiek meermaals aangepast en verfijnd (in 2013, 2017 en 2019). Deze wijzigingen aan de achterliggende berekeningen kunnen leiden tot een andere energiescore. De wijzigingen zijn nodig om de rekenmethodiek te verfijnen en af te stemmen op meerdere regelgevingen.

De Energiekaart is een dynamische databank. Ze wordt regelmatig geüpdatet. Als er een EPC wordt toegevoegd van een woning waarvoor reeds eerder een EPC was opgemaakt, valt die oude EPC weg in de databank.

Het energielabel en de energiescore houden geen rekening met het verbruikersgedrag of de gezinssamenstelling en kan dus in de realiteit afwijken van het verbruik op de elektriciteitsfactuur.

Typisch wordt er pas gerenoveerd na aankoop van een woning. Het EPC wordt daarbij zelden vernieuwd en blijft in de databank zitten. De EPC-databank is daarom geen perfect representatieve weergave van de energieprestaties van het woningenpark.

Referenties

Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA): Energiekaart Vlaanderen(opent in nieuw venster)