Gedaan met laden. U bevindt zich op: Arbeidsproductiviteit Macro-economie

Arbeidsproductiviteit

Gepubliceerd op 31 juli 2024 • Volgende update: juli 2025
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Arbeidsproductiviteit op 105.500 euro KKS in 2024

De kan voor het Vlaamse Gewest geraamd worden op 105.500 euro (KKS) in 2024. De arbeidsproductiviteit is de verhouding tussen het (bbp) en de werkgelegenheid in een land of regio.

De arbeidsproductiviteit nam de laatste jaren vrijwel continu toe. Maar in het jaar 2020 was er een terugloop omwille van de gevolgen van de Covid-19-crisis voor de economische activiteit. In 2021 klom de arbeidsproductiviteit opnieuw boven het niveau van voor de Covid-19-crisis en in de daaropvolgende jaren was er sprake van een verdere klim van de arbeidsproductiviteit.

Pendelbewegingen hebben geen sterke invloed op arbeidsproductiviteit

Pendelbewegingen van personen die in het ene gewest wonen en in een ander gewest werken, hebben geen grote invloed op de arbeidsproductiviteit. Als rekening gehouden wordt met de arbeid van pendelaars, zou de Vlaamse arbeidsproductiviteit in 2024 1% groter zijn. Voor het Waalse Gewest is dat 3% hoger. De arbeidsproductiviteit in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest wordt amper beïnvloed door pendelbewegingen. Dat komt omdat de pendel zowel op het bbp als op de werkgelegenheid een ongeveer gelijke invloed heeft (teller en noemer van de arbeidsproductiviteit).

Vlaamse arbeidsproductiviteit hoog vergeleken met EU-gemiddelde

Binnen België heeft het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest de hoogste arbeidsproductiviteit. Dat komt door de typische activiteiten van een hoofdstedelijk gebied met veel bruto toegevoegde waarde. In het Waalse Gewest is de arbeidsproductiviteit het laagst, maar toch ligt ze nog boven het gemiddelde van de Europese Unie (EU27).

De Vlaamse arbeidsproductiviteit is hoog vergeleken met de EU-landen. Ierland en Luxemburg deden het in 2021 beter dan het Vlaamse Gewest. De overige landen noteren een lagere arbeidsproductiviteit, waaronder ook de 3 buurlanden. Er zijn grote verschillen tussen de lidstaten. Zo was de Ierse arbeidsproductiviteit in 2021 4 keer hoger dan de Bulgaarse, dat zich onderaan de Europese rangschikking bevond. In 2022, 2023 en 2024 wordt een verdere toename van de arbeidsproductiviteit verwacht zonder grote wijzigingen in de rangorde van de EU-landen.

Lees deze pagina in: