Gedaan met laden. U bevindt zich op: Jobratio Macro-economie

Jobratio

Gepubliceerd op 4 augustus 2023 • Volgende update op 31 juli 2024
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Jobratio komt op 71,6% in 2023

De jobratio voor het Vlaamse Gewest kan voor 2023 geraamd worden op 71,6%. De geeft het aantal ingevulde arbeidsplaatsen (van loontrekkenden en zelfstandigen) in een land of regio weer ten opzichte van de totale bevolking van 15 tot 64 jaar.

De jobratio stabiliseerde in 2020 op het niveau van 2019 (68,8%) omwille van de impact van de Covid-19-crisis. De omvang van de werkgelegenheid hield goed stand omdat de daling van de economische activiteit dankzij de steunmaatregelen van de overheid (tijdelijke werkloosheid en overbruggingsrecht) zich vooral vertaalde in een vermindering van de arbeidsduur. Het aantrekken van de economie vanaf 2021 zorgde voor een toename van de jobratio in dat jaar en de 2 daaropvolgende jaren.

Pendelbewegingen hebben een sterke invloed op jobratio

De pendel tussen de verschillende gewesten heeft een invloed op de jobratio. De jobratio is binnen België het hoogst in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest omwille van het grote aanbod aan jobs. Er zijn immers vele overheidsinstellingen en administratieve zetels van bedrijven gevestigd in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Wanneer de activiteit van de Vlaamse pendelaars die in een ander gewest werken bij het Vlaamse Gewest wordt gevoegd en de tewerkstelling in het Vlaamse Gewest van pendelaars die in een ander gewest wonen wordt afgetrokken, neemt de Vlaamse jobratio in 2023 toe van 71,6% naar 75,6%. Ook de Waalse jobratio stijgt in dat geval, terwijl de Brusselse jobratio dan duidelijk lager uitvalt.

Vlaamse jobratio laag in vergelijking met EU-landen

In 2020 kwam de Vlaamse jobratio op 68,8%. In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest was dat hoger (86,4%), in het Waalse Gewest lager (55,6%).

De gemiddelde jobratio in de EU27 bedroeg 71,9% in 2020, wat hoger was dan in het Vlaamse Gewest. De meeste EU-landen kenden een hogere jobratio. Dat komt omdat Vlaamse bedrijven kapitaalintensief produceren om de relatief hoge loonkost binnen de perken te houden.

Luxemburg heeft een fors hogere jobratio. Er zijn immers veel jobs in de financiële sector en ook is een deel van de Europese instellingen daar gevestigd. Ook in Nederland en Duitsland was de jobratio hoog (85% en 84% in 2020). De jobratio ligt het laagst in een aantal Zuid- en Oost-EU-landen.

In 2023 ligt de jobratio volgens de prognose overal hoger dan in 2020.