Metadata: Blootstelling aan fijn stof
Bron
Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)
Definities
Deze indicator toont de potentiële blootstelling van de bevolking aan fijn stof (PM2,5 en PM10) in het Vlaamse Gewest. De jaargemiddelde concentratie fijn stof geeft een beeld van de langetermijnblootstelling. De daggemiddelde concentratie fijn stof weerspiegelt de kortetermijnblootstelling en de piekconcentraties.
Fijn stof (PM = Particulate Matter) is een mengsel van vloeibare of vaste deeltjes met uiteenlopende samenstelling en afmetingen. Hier worden de PM2,5- en PM10-deeltjes besproken, die een diameter kleiner dan respectievelijk 2,5 micrometer (µm) en 10 µm hebben.
Primaire stofdeeltjes worden rechtstreeks uitgestoten in de lucht door voornamelijk huishoudens (houtstook), verkeer, industrie en landbouw. Daarnaast kan er ook secundair stof gevormd worden door chemische of fysische reacties van voorloperstoffen.
De jaar- en dagadvieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO 2021) bedragen:
- voor PM2,5: per jaar: maximum 5 µg/m³ en per dag: maximaal 3 dagen per jaar > 15 µg/m³
- voor PM10: per jaar: maximum 15 µg/m³ en per dag: maximaal 3 dagen per jaar > 45 µg/m³.
De uitstoot van schadelijke stoffen bedreigt de gezondheid meer dan eerder was gedacht, hierdoor stelde de Wereldgezondheidsorganisatie op 22 september 2021 nieuwe advieswaarden voor die voor verschillende stoffen strenger zijn dan de advieswaarden uit 2005 waaraan de vorige jaren werd getoetst.
Opmerkingen bij de kwaliteit
De evolutie van het aantal mensen dat blootgesteld wordt aan te hoge concentraties fijn stof wordt berekend via de RIO-interpolatietechniek. RIO schat de concentratie fijn stof op plaatsen waar niet gemeten wordt, op basis van de gemeten concentraties en het landgebruik. Er bestaat een relatie tussen luchtkwaliteit en landgebruik. Er is meer luchtvervuiling in gebieden met veel bewoning en verkeer (zoals steden) dan op plaatsen in bosrijke zones. Door de resolutie van 4 x 4 km² die bij deze schatting gehanteerd wordt, zijn de blootstellingscijfers wellicht een onderschatting.
Referenties
Vlaamse Milieumaatschappij (VMM): Blootstelling fijn stof(opent in nieuw venster)