Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Sportinfrastructuur Sportinfrastructuur

Metadata: Sportinfrastructuur

Bron

SPAKKI-databank, Sport Vlaanderen

Definities

Sportaccommodatie: alle sportinfrastructuur opgedeeld in 50 types. De indeling heeft te maken met zowel sporttechnische als andere karakteristieken. Sommige sportinfrastructuren zijn sport-specifiek, anderen zijn geschikt voor verschillende sporttakken. Sommige types onderscheiden zich van elkaar op basis van afmetingen of type ondergrond, of omwille van fysieke kenmerken. Bepaalde sportinfrastructuurtypes zijn steeds indoor infrastructuren, van sommige andere types bestaan zowel indoor als outdoor varianten.

1

Atletiekpiste

2

Atletiekveld

3

Autocircuit

4

Beachhal

5

BMX-terrein

6

Bolbaan

7

Bowlingcentrum

8

Danszaal

9

Duiktank

10

Finse Piste

11

Fitnessaccommodatie

12

Golfterrein

13

Gymhal

14

Ijspiste

15

Kanaal

16

Kartingcircuit

17

Kliminfrastructuur

18

Looppiste

19

Motorcrossterrein

20

MTB cyclo terrein

21

Openlucht kunst >40x80m

22

Openlucht Natuur >40x80m

23

Openluchtveld rest

24

Padelterrein

25

Petanqueterrein

26

Renbaan

27

Rivier

28

Ruiterveld

29

Schans

30

Schermzaal

31

Schietstand boog

32

Schietstand klei

33

Schietstand vuurwapens

34

Schietstand wip

35

Skatepark

36

Skeelerpiste

37

Skipiste

38

Sporthal

39

Sportlokaal

40

Squashzaal

41

Tennisveld

42

Trampolinehal

43

Trial parcours

44

Vechtsportzaal

45

Vijver

46

Vliegveld

47

Watersportbaan

48

Wielerpiste

49

Zee

50

Zwembad

Het verschil tussen en sporthal en een sportlokaal wordt gemaakt op basis van de afmetingen.

  • Sporthal: overdekte ruimte waarvan de netto-sportoppervlakte groter of gelijk is aan 42m x 22m x 7m (grote sporthal) of 22m x 13m x 7m (kleine sporthal).
  • Sportlokaal: overdekte ruimte die niet kan ingedeeld worden bij de sporthallen.

Voor bepaalde sporttakken (of groepen van sporttakken) werden specifieke indoor types gemaakt, zodat de variëteit in groep sportlokalen kleiner werd. Voorbeelden hiervan zijn vechtsportzaal, danszaal, …

Ook bij de openluchtsportvelden gebeurde een verdere opsplitsing. De typisch rechthoekige velden voor voetbal, hockey, … groter dan 40m bij 80m worden nog onderverdeeld naar ondergrond (natuurgras vs. kunstgras). De categorie openlucht rest (bevat een variatie aan sportvelden die kleiner zijn (fit-o-meters, loopomlopen, basketbalveldje, voetbalkooi, …), Om de variëteit binnen deze groep ook te verkleinen zijn er nu specifieke types voor bepaalde specifieke openluchtsportvelden. Voorbeelden hiervan zijn: petanqueterreinen, BMX-terreinen, golfterreinen, …

Opmerkingen bij de kwaliteit

De gegevens voor de sportinfrastructuur zijn afkomstig uit de SPAKKI-databank. Dat is een inventaris van alle voor het publiek toegankelijke sportinfrastructuur in Vlaanderen die bijgehouden wordt door Sport Vlaanderen en permanent geactualiseerd wordt.

In november 2022 werd gestart met nieuwe manier van registratie van sportinfrastructuur. Waar voorheen een sportcomplex slechts 1 keer werd geteld als sportinfrastructuur wordt nu gekeken naar de hoeveelheid infrastructuur binnen het complex. Zo werd een tennishal met 6 velden vroeger 1 keer geteld, en nu 6 keer. Naast tennishallen is die nieuwe methode ook van toepassing voor boulodromes, klimcomplexen, padelhallen, petanquevelden, ruiterinfrastructuur en zwemcomplexen.

Door de nieuwe telmethode zijn gegevens van voor (eind) 2022 niet meer vergelijkbaar met de huidige cijferreeks. Het is/was niet mogelijk om de nieuwe methode retroactief toe te passen, net omdat er extra info moest opgevraagd worden.

Cijfers beschrijven telkens de situatie op het einde van een jaar. Daarvoor wordt op de eerste werkdag van het daaropvolgende jaar een “momentopname” gemaakt van de SPAKKI-databank.

Om de ratio te bereken van sportinfrastructuur per 1.000 inwoners in jaar X wordt die momentopname op het einde van jaar X (in de praktijk de stand van zaken op de eerste dag van het volgende jaar) gedeeld door het aantal inwoners in elke gemeente op 1 januari van jaar X+1.

De nieuwe sportinfrastructuurdatabank werd gelanceerd in november 2022. Er wordt sindsdien veel meer verplichte info opgevraagd bij de verschillende infrastructuren. Echter bij de oudere infrastructuren is deze info nog niet altijd volledig ingevuld. Hierdoor is de dat nog niet 100% correct.

Naar de statistiek