Gedaan met laden. U bevindt zich op: Metadata: Sportinfrastructuur Sportinfrastructuur

Metadata: Sportinfrastructuur

Bron

SPAKKI-databank (Sport Vlaanderen), bewerking Statistiek Vlaanderen

Definities

Sportaccommodatie: alle sportinfrastructuur opgedeeld in 14 types (atletiekpiste, ijsschaatsbaan, manege, openluchtsportveld, openluchtzwembad, overdekt zwembad, renbaan, rolschaatspiste/skeelerpiste, sportcentrum, sporthal, sportlokaal, tennishal, watersportcentrum, wielerbaan).

Sporthal: overdekte ruimte waarvan de netto-sportoppervlakte groter of gelijk is aan 42m x 22m x 7m (grote sporthal) of 22m x 13m x 7m (kleine sporthal).

Sportlokaal: overdekte ruimte die niet kan ingedeeld worden bij de sporthallen.

Openluchtsportveld: alle mogelijke openluchtsportvelden. Het gaat hier om kleine infrastructuur (fit-o-meters, loopomlopen, basketbalveldje, voetbalkooi), velden van allerhande sporten in allerhande afmetingen (duiveltjesvelden, voetbalvelden, hockeyvelden, basebalveld, golfterrein, terrein Motorcross) maar ook visvijvers, petanqueterreinen …

Openluchtsportcentrum: sportaccommodatie waar minimaal 5 openluchtsportvelden bij elkaar liggen en waarop tegelijkertijd minimum 3 verschillende sporttakken kunnen beoefend worden. Volgens deze terminologie is dus bijvoorbeeld een sporthal met een voetbalveld geen sportcentrum.

De cijfers van de sporthallen zijn inclusief de tennishallen.

Opmerkingen bij de kwaliteit

De gegevens voor de sportinfrastructuur zijn afkomstig uit de SPAKKI-databank. Dit is een inventaris van alle voor het publiek toegankelijke sportinfrastructuur in Vlaanderen die bijgehouden wordt door Sport Vlaanderen en permanent geactualiseerd wordt.

Cijfers beschrijven telkens de situatie op het einde van een jaar. Daarvoor wordt op de eerste werkdag van het daaropvolgende jaar een “momentopname” gemaakt van de SPAKKI-databank.

Om de ratio te bereken van sportinfrastructuur per 1.000 inwoners in jaar X wordt die momentopname op het einde van jaar X (in de praktijk de stand van zaken op de eerste dag van het volgende jaar) gedeeld door het aantal inwoners in elke gemeente op 1 januari van jaar X+1.

Naar de statistiek