Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

In 2021 50% meer overnachtingen dan in 2020

In 2021 werden in totaal 19,9 miljoen toeristische overnachtingen geboekt in het Vlaamse Gewest. Dat zijn er 50% meer dan in 2020. Het aantal in 2021 komt overeen met drie vierde van het aantal overnachtingen in 2019. In de loop van 2020 moesten heel wat logies verschillende maanden de deuren sluiten omwille van de COVID-19-pandemie. In 2021 bleven de vakantieparken en campings dicht tot en met 7 februari. Op 8 mei gingen zwembaden en terrassen weer open, op 9 juni mocht de horeca ook binnen opnieuw mensen ontvangen.

De zakentoeristen waren in 2021 goed voor 13% van de geboekte overnachtingen. De overige overnachtingen gebeurden in het kader van reizen als ontspanning en vakantie. Het herstel van het aantal overnachtingen in 2021 ten opzichte van de periode voor COVID-19 doet zich vooral voor bij reizen in het kader van ontspanning en vakantie. De zakenreizigers komen nog iets minder vaak opnieuw overnachten in het Vlaamse Gewest.

Toeristen kiezen vooral hotel als logiesvorm

Van alle accommodaties kiezen toeristen bij voorkeur voor een hotel. In 2021 ging het om ruim 6,1 miljoen overnachtingen of 31% van het totaal. Gîtes, vakantiewoningen en appartementen waren goed voor 26% van het marktaandeel. Verder gebeurde telkens iets meer dan 10% van de overnachtingen in vakantieparken, jeugdherbergen en andere jeugdverblijfcentra. 10% of minder van de overnachtingen vond plaats in andere accommodatievormen.

In hotels en gastenkamers verbleven de toeristen gemiddeld 2 nachten, in vakantieverblijven 3 nachten en in jeugdherbergen, vakantieparken en campings 4 nachten. In gîtes, vakantiewoningen en appartementen is de verblijfsduur het langst: toeristen blijven er gemiddeld 7 nachten.

Ruim drie vierde van overnachtingen geboekt door Belgen

Belgen waren in 2021 goed voor bijna 15,3 miljoen overnachtingen of 77% van het totaal aantal overnachtingen in het Vlaamse Gewest. Daarnaast gebeurde 17% van de overnachtingen door toeristen uit de buurlanden. Vooral Nederlanders, maar ook Duitsers en in mindere mate Fransen en Britten komen naar het Vlaamse Gewest op (zaken)vakantie. De resterende 1,3 miljoen overnachtingen (6%) werden gedaan door toeristen van niet-buurlanden.

Kust, kunststeden en gemeenten met vakantieparken zijn meest populair

41% van alle overnachtingen in het Vlaamse Gewest vond in 2021 plaats aan de kust. In totaal ging het om bijna 8,2 miljoen overnachtingen. Koksijde telde met 1,4 miljoen het hoogste aantal overnachtingen. In Oostende en De Haan waren er telkens 1,1 miljoen overnachtingen, in Nieuwpoort en Knokke Heist elk ruim 900.000. Daarna volgden Middelkerke (ruim 870.000) en De Panne (840.000).

De 5 kunststeden (Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen) waren samen goed voor bijna 3,3 miljoen overnachtingen of 17% van het totaal. In Brugge en Antwerpen waren er telkens meer dan 1 miljoen overnachtingen en in Gent 740.000.

De 9 kustgemeenten en de 5 kunststeden waren zo samen goed voor meer dan de helft van alle overnachtingen. De rest van de overnachtingen vond plaats in de andere Vlaamse gemeenten, met de grootste aantallen in enkele gemeenten met vakantieparken in de Kempen en in Voeren.

Meer overnachtingen in Vlaams Gewest dan in andere gewesten

In totaal waren er in 2021 iets minder dan 19,9 miljoen overnachtingen in het Vlaamse Gewest. Dat zijn er ruim 2,5 keer meer dan de 7 miljoen overnachtingen in het Waalse Gewest en ruim 8 keer meer dan de 2,4 miljoen in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.

Toeristen verblijven ook het kortst in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest: ze verblijven er gemiddeld 1,8 nachten. In het Waalse Gewest gaat het gemiddeld om 2,5 nachten, iin het Vlaamse Gewest om 2,9 nachten.

In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest zijn personen met een buitenlandse nationaliteit goed voor 68% van de overnachtingen. In het Vlaamse en Waalse Gewest ligt dat aandeel op 23% en 24%. Daar gaat het vooral om overnachtingen door Belgen (77% en 76%).