Gedaan met laden. U bevindt zich op: Statuut chronische aandoening Zorg

Statuut chronische aandoening

Gepubliceerd op 4 oktober 2023 • Volgende update: september 2024
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Bijna 18% heeft statuut chronische aandoening

In 2022 had 17,6% van de bevolking in het Vlaamse Gewest het statuut van een persoon met een chronische aandoening in de ziekteverzekering. Dat aandeel nam tot 2021 jaarlijks in beperkte mate toe. Dat hangt gedeeltelijk samen met de veroudering van de bevolking. De grote stijging in 2022 is mogelijk een gevolg van een uitzonderingsbepaling die omwille van de Covid-19-pandemie werd ingevoerd.

Hogere percentages bij vrouwen, ouderen en bij personen met voorkeurregeling ziekteverzekering

Globaal genomen hadden in 2022 in het Vlaamse Gewest meer vrouwen (20%) dan mannen (15%) het statuut chronische aandoening. Bij beide groepen was er een verdubbeling van het aandeel sinds 2014.

Het aandeel personen met het statuut chronische aandoening stijgt sterk met de leeftijd. In 2022 had in de leeftijdsgroep tot 24 jaar 5% het statuut chronische aandoening, in de leeftijdsgroep van 75 jaar en ouder ging het om 54%. Dat aandeel is tegenover 2014 bij alle leeftijdsgroepen sterk toegenomen.

Personen met het statuut van verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering hebben vaker het statuut chronische aandoening dan personen zonder het statuut van verhoogde tegemoetkoming (34% tegenover 14%). De grootste toename deed zich sinds 2014 evenwel voor bij de personen zonder het statuut van verhoogde tegemoetkoming.

Hogere percentages in West-Vlaanderen en Limburg

Het aandeel van de bevolking met het statuut chronische aandoening varieerde in 2022 tussen de gemeenten van het Vlaamse Gewest van 9,8% (Kraainem) tot 24,9% (Middelkerke). De percentages lagen vooral in gemeenten in West-Vlaanderen en in Limburg hoger dan het Vlaamse gemiddelde.

Aandeel met statuut chronische aandoening in Vlaams Gewest op zelfde niveau als in Waals Gewest

Het aandeel van de bevolking met het statuut chronische aandoening lag in 2022 in het Vlaamse Gewest en het Waalse Gewest op hetzelfde niveau (17%). In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest lag het aandeel met het statuut chronische aandoening lager (11%). De verschillen tussen de gewesten hangen onder meer samen met de verschillen in de leeftijdssamenstelling van de bevolking.