Nieuws

Stikstof: wat is het probleem en hoe lossen we het op?

Inhoud is aan het laden

Vragen en antwoorden

Actie is nodig

Het stikstofplan of de Programmatische Aanpak Stikstof lokt veel reacties uit. Maar jarenlang gingen we veel te ver over de stikstofgrenzen. Onze leefomgeving en de biodiversiteit lijden daar zwaar onder. De Europese Unie en de juridische wereld tikten Vlaanderen meermaals op de vingers. Om de Europese doelstellingen te behalen, moeten we nu actie ondernemen om onze natuur en omgeving te beschermen en te herstellen.

Het Vlaamse stikstofplan richt zich naar alle sectoren die stikstof uitstoten in de lucht: de industrie, het verkeer en de landbouw. Zij moeten hun stikstofuitstoot drastisch verminderen tegen 2030.

Sinds 2019 is er een Vlaams Luchtbeleidsplan(opent in nieuw venster) om de luchtverontreiniging in Vlaanderen aan te pakken – vooral voor de industrie en het verkeer. Het stikstofplan bekrachtigt die doelstellingen. Omdat de landbouwsector meer dan de helft van de schadelijke stikstof uitstoot en verantwoordelijk is voor maar liefst 78% van de binnenlandse stikstofneerslag op kwetsbare natuur, is er in dit stikstofplan meer aandacht voor de landbouw.

Het stikstofplan beschrijft uitgebreid de maatregelen die de landbouwsector nog kan en moet nemen om de stikstofuitstoot te verminderen, en de financiering en begeleiding die de Vlaamse overheid daartegenover zet. De Vlaamse overheid neemt ook maatregelen om de aangetaste, stikstofgevoelige natuur te herstellen.

Tijdslijn: de weg naar het stikstofplan

© VMM