Tweejaarlijkse prijs 'Meer Mobiele Gemeente/Stad 2022'

Doelstellingen

  • 50% van de haltes van het kernnet en het aanvullend net: toegankelijk tegen 2030. Zo kunnen ongeveer 70% van de reizigers een toegankelijke rit maken.
    • Bestaande haltes zijn dan basistoegankelijk, met wat hulp.
    • Nieuw of opnieuw aangelegde haltes zijn dan zelfstandig toegankelijk voor mensen met een motorische beperking en voor blinden en slechtzienden.
  • 100% van de haltes aan een Hoppinpunt: zelfstandig toegankelijk voor mensen met een motorische en visuele beperking tegen 2030.
    • Nieuwe haltes in een Hoppinpunt zijn altijd meteen toegankelijk.

Het Masterplan Toegankelijkheid wordt afgestemd op de haltes van het kern- en aanvullend net van het nieuw openbaar vervoernetwerk.

Charter

Als lokaal bestuur bent u een belangrijke partner om haltes toegankelijk te maken. Maar liefst 62% van de huidige haltes ligt langs gemeentewegen. Voor u is er het charter ‘Masterplan toegankelijkheid haltes’(PDF bestand opent in nieuw venster), in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Als stad of gemeente engageert u zich daarmee om de doelstellingen van het Masterplan Toegankelijkheid uit te voeren. Bij elke investering in het openbaar domein doet u een toegankelijkheidstoets.

Het charter ondertekenen

Bezorg het ondertekende charter met gemeenteraadsbeslissing per post of via e-mail:

Departement Mobiliteit en Openbare Werken
Afdeling beleid – Masterplan toegankelijkheid
Graaf de Ferrarisgebouw
Koning Albert II laan 20 (bus 2)
1000 Brussel
mobipunten@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)

Bezorgt u het charter via e-mail? Zet dan dit in de onderwerpregel: ‘Ondertekend Charter Masterplan toegankelijke haltes - [GEMEENTE]’.

Vlaamse steun voor gemeenten

Als lokaal bestuur kunt u via het Masterplan ‘Toegankelijke Haltes’ deze ondersteuning van Vlaanderen krijgen:

  • Een subsidie van 5.000 euro per halte die u toegankelijk aanlegt.
  • Een coachingtraject ‘Masterplan toegankelijke haltes’. U krijgt bij de opmaak van uw actieplan ondersteuning van Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen. Er is een lerend netwerk voor gemeenten om kennis en inspiratie uit te wisselen.