Gedaan met laden. U bevindt zich op: EU-financiering voor Vlaamse energie- en klimaatprojecten: update december 2023 Nieuwsberichten van Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

EU-financiering voor Vlaamse energie- en klimaatprojecten: update december 2023

Nieuwsbericht
7 december 2023

Welke Europese opportuniteiten zijn er voor uw energie- en klimaatprojecten? We zetten even de laatste ontwikkelingen rond de EU-financieringsprogramma’s voor energie en klimaat op een rijtje. 

EU-innovatiefonds

De Europese Commissie lanceerde op 23 november 2023 een vierde oproep van het EU-innovatiefonds. Het totale budget van deze oproep bedraagt 4,8 miljard euro.

De oproepen zijn gepubliceerd op de Funding and Tender Portal(opent in nieuw venster). De oproep focust op de volgende onderwerpen:

  • Grootschalige projecten (kapitaaluitgaven hoger dan 100 miljoen euro)

  • Middelgrote projecten (kapitaaluitgaven tussen 20 miljoen en 100 miljoen euro)

  • Kleinschalige projecten (kapitaaluitgaven lager dan 20 miljoen euro)

  • Innovatieve cleantechproductie (zoals componenten voor hernieuwbare energie, energieopslag, warmtepompen en waterstofproductie)

  • Proefprojecten voor validatie, testen en optimaliseren van zeer innovatieve oplossingen gericht op diepe decarbonisatie

  • Veiling voor de productie van RFNBO-waterstof

De deadlines voor indiening van projectvoorstellen zijn 8 februari 2024 voor de veiling en 9 april 2024 voor de andere oproepen. De aanvraagprocedure verloopt in één fase. De resultaten zullen vervolgens bekendgemaakt worden in het tweede kwartaal van 2024 voor de veiling en in het vierde kwartaal van 2024 voor de andere oproepen.

De Europese Commissie organiseert twee online infosessies over de nieuwe oproepen: op 30 november 2023 over de veiling(opent in nieuw venster) en op 7 december 2023 over de andere oproepen(opent in nieuw venster). Daarnaast organiseren VEKA en VLAIO op vrijdag 12 januari (13.00 u.-16.00 u.) een infosessie(opent in nieuw venster) om Vlaamse stakeholders te informeren over de oproepen van het EU-innovatiefonds.

Meer informatie is ook terug te vinden op de website van het EU-innovatiefonds (opent in nieuw venster)en de VEKA-website.

Interreg North West Europe

Het Interregprogramma North West Europe heeft haar vierde oproep gelanceerd(opent in nieuw venster). Interreg North West Europe biedt ondersteuning aan transnationale projecten, onder meer in de domeinen van energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en circulaire economie.

De deadline voor de indiening van projecten is 21 maart. De indiening van de aanvraag gebeurt in twee fases, waarbij er in de eerste fase een lichtere versie en in de tweede fase een compleet voorstel moet ingediend worden.

Voor meer informatie over Interreg North West Europe kan u terecht bij Vlaams contactpunt Mathias Verhegge (matthias.verhegge@vlaio.be(opent in uw e-mail applicatie)) of de dienst Europa van uw provincie.

Meer informatie

Nood aan meer informatie? Bekijk onze website over het EU-financiering voor Vlaamse energie- en klimaatprojecten.