Wie heeft recht op Vlaams opleidingsverlof?
Een werknemer heeft recht op VOV als hij aan deze 3 voorwaarden voldoet:
Tewerkstellingspercentage bij de start van de opleiding
U bent/was bij de minstens 50% tewerkgesteld als , waarvan minstens een deel in de privésector en minstens een deel in het . Waar u woont heeft voor VOV geen belang.
Tewerkstellingspercentage in september
Uw tewerkstellingspercentage in september van het lopende schooljaar is/was minstens 50%.
Is/was uw tewerkstellingspercentage in september minder dan 50%? Dan moet u in de maand waarin u start met de minstens 50% tewerkgesteld zijn.
Werkt€ u in beide gevallen minder dan 50%? Dan is er in dat geval geen recht op VOV.
Het tewerkstellingspercentage van september (of desgevallend van de maand waarin de opleiding start) bepaalt op hoeveel uren VOV u recht hebt.
Tewerkstelling in de privésector in Vlaanderen
Op het moment dat u VOV opneemt moet u tewerkgesteld zijn in de privésector in Vlaanderen. Werkt u in Brussel of Wallonië? Neem dan contact op met de dienst die bevoegd is voor het betaald educatief verlof in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of in het Waalse Gewest.
Lees alle voorwaarden voor de opleidingen die recht geven op VOV.
Wilt u genieten van uw recht op Vlaams opleidingsverlof? Volg dan de opleiding nauwgezet, hou rekening met de mogelijke gevolgen en neem uw verantwoordelijkheid op:
Nauwgezetheid
U volgt de opleiding nauwgezet. Dat betekent dat u
bent in de les
en/ofdeelneemt aan de
Lees in het overzicht van de types opleidingen wat de nauwgezetheid inhoudt voor het type opleiding dat u volgt.
Gevolgen
Als u de opleiding niet nauwgezet volgt, heeft dat gevolgen:
- Gevolgen voor de werknemer
- Sanctie
Als u de opleiding niet nauwgezet volgt én meer uren VOV opneemt dan waar u recht op hebt, krijgt u een : Er wordt 25% afgetrokken van het eerstvolgende recht op VOV. - Terugbetalen van uw onterecht uitgekeerde loon
Als blijkt dat u ten onrechte VOV opnam omdat u minder dan voorzien naar de les ging en/of niet of slechts gedeeltelijk deelnam aan de eindbeoordeling? Dan heeft de werkgever het recht om het loon dat u ten onrechte kreeg tijdens die uren VOV van u terug te eisen (zie artikel 119 van de herstelwet houdende sociale bepalingen van 22 januari 1985).
- Sanctie
- Gevolgen voor de werkgever
- Gedeeltelijke of geen terugbetaling door de Vlaamse overheid
Uw nauwgezetheid bepaalt voor een groot deel de terugbetaling door de Vlaamse overheid aan uw werkgever. Bent u minder aanwezig in de les dan voorzien en/of nam u niet of maar gedeeltelijk deel aan de eindbeoordeling? Dan heeft dan invloed op deze terugbetaling. De Vlaamse overheid controleert uw nauwgezetheid door digitale attesten die de opleidingsverstrekker indient.
- Gedeeltelijke of geen terugbetaling door de Vlaamse overheid
- Gevolgen wegens afwezigheid
Bij opleidingen waarbij VOV gebaseerd is op aanwezigheid in de les, krijgt u 1 uur VOV per lesuur waarbij u effectief aanwezig bent. Voor lesuren waarbij u afwezig(PDF bestand opent in nieuw venster) bent, krijgt u geen VOV-uur toegekend.
U kunt dus niet meer uren VOV opnemen dan het aantal effectief gevolgde lesuren.
Bijvoorbeeld: U bent ingeschreven voor 100 lesuren, maar u volgt er maar 80. U hebt recht op maximaal 80 uren VOV. - Gevolgen wegens geen deelname aan eindbeoordeling
Bij opleidingen waarbij VOV gebaseerd is op deelname aan de eindbeoordeling, bent u verplicht om hieraan deel te nemen. Geen deelname = geen recht op VOV = geen terugbetaling voor uw werkgever door de Vlaamse overheid. Nam u toch VOV op? Dan was dat onterecht. Uw werkgever kan uw onterecht uitbetaalde loon van u terugeisen.
Verantwoordelijkheden
De werknemer is transparant over het verloop van de opleiding:
- Verantwoordelijkheden tegenover de werkgever
- U moet uw werkgever op de hoogte te brengen als u niet aanwezig was in de les (voor opleidingen waarbij verplichte aanwezigheid vereist is). Uw afwezigheid heeft immers invloed op het op het aantal uren VOV waarop u recht hebt.
- Ook als u niet deelneemt aan de eindbeoordeling (als er een eindbeoordeling voorzien is) of de opleiding stopzet, moet u dat laten weten aan zijn werkgever.
- Het is uw verantwoordelijkheid om niet méér uren VOV op te nemen dan waar u recht op hebt. Om dat te kunnen opvolgen, moet u bij opleidingen waarbij aanwezigheid vereist is zelf uw uren van aanwezigheid en afwezigheid bijhouden en de afwezigheidsattesten(PDF bestand opent in nieuw venster) gedurende 3 jaar bewaren. Het departement WSE kan ze opvragen.
- U bent zich ervan bewust dat de deelname aan de eindbeoordeling vereist is als de opleiding een eindbeoordeling voorziet. Als u niet deelneemt, dan hebt u geen recht op VOV en krijgt uw werkgever geen terugbetaling van de Vlaamse overheid.
- Indien u verandert van werkgever in Vlaanderen en bij uw nieuwe werkgever VOV wenst op te nemen moet u
- binnen de 15 dagen na indiensttreding (een kopie van) het inschrijvingsattest afgeven aan uw nieuwe werkgever om te kennen te geven dat u VOV wil opnemen
- aan uw nieuwe werkgever doorgeven hoeveel uren VOV u al heeft opgenomen bij uw vorige werkgever, met daarbij het totaal aantal uren waar u recht op had
- in samenspraak met uw werkgever het VOV inplannen.
Let op: uw werkgever mag het VOV alleen weigeren- als u het later dan 2,5 maanden na indiensttreding aanvraagt.
- of als u het VOV aanvraagt na 31/10 én u een schooljaargebonden opleiding volgt én uw onderneming met een collectieve planning werkt. Dat wil zeggen dat de verlofplanning collectief op ondernemingsniveau wordt beheerd door de ondernemingsraad.
- Verantwoordelijkheden tegenover de opleidingsverstrekker
Breng uw opleidingsverstrekker op de hoogte als u VOV wil opnemen. De opleidingsverstrekker zal dan digitale aanwezigheidsattesten indienen voor het departement WSE. Ook als u afwezig zult zijn in de les (gewettigd of ongewettigd) of de opleiding wilt stopzetten, meldt u dit aan de opleidingsverstrekker.
Wilt u snel weten of u in aanmerking komt voor Vlaams opleidingsverlof (VOV)?
Ontdek het door enkele vragen te beantwoorden in de Simulator Vlaams opleidingsverlof.
Let op: de simulator geeft geen definitieve beslissing, maar een indicatie van uw recht op VOV.
Voldoet u niet aan de voorwaarden voor VOV, maar wilt u toch een opleiding combineren met uw job?
Beantwoord de vragen in de Wegwijzer Vlaamse opleidingsincentives en ontdek voor welke Vlaamse opleidingsincentives u in aanmerking komt.
Veelgestelde vragen
Wat het Vlaams opleidingsverlof betreft, wordt onder ‘privésector’ verstaan ‘alle werknemers die vallen onder de CAO-wetgeving’ en de paritaire comités.
Wie dus niet tot de privésector behoren, zijn de werknemers in dienst van de:
- federale overheid
- gemeenschappen
- gewesten
- gemeenschapscommissies
- provincies
- gemeenten
- daaronder ressorterende openbare instellingen
- instellingen van openbaar nut
- Proximus
- Bpost
- NMBS
- Infrabel
- HR Rail
- de intercommunales
- VDAB
Zij behoren tot de openbare sector en hebben geen recht op Vlaams opleidingsverlof.
Uitzondering
Personeelsleden van de onderstaande werkgevers hebben wel recht op Vlaams opleidingsverlof (CAO-wetgeving, art. 2, §3, 1.).
- Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM)
- Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA)
- Participatiefonds
- Nationale Delcrederedienst (Credendo)
- Nationale Bank van België (NBB)
- NV CREDIBE
- NV Nationale Loterij
- Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO)
- de maatschappijen voor sociale huisvesting, erkend overeenkomstig de huisvestingscodes van de gewesten
- naamloze vennootschappen van publiek recht “Brussels South Charleroi Airport-Security” en “Liège-Airport-Security”
- De Lijn
- Werknemers van onderwijsinstellingen die niet betaald worden door departement Onderwijs.
Lees het antwoord bij de Aanvraagprocedure VOV.
Hoe het VOV concreet opgenomen en ingepland wordt, beslissen werkgever en werknemer gezamenlijk, in overleg. Bij onenigheid tussen werkgever en werknemer kan de vakbondsafvaardiging of de personeelsdienst eventueel bemiddelen. Als bemiddeling niks oplevert, kan de regionale afdeling van de Directie Toezicht op de Sociale Wetten(opent in nieuw venster) tussenbeide komen.
Als u aan alle voorwaarden voldoet om recht te hebben op Vlaams opleidingsverlof (VOV), hebt u ook als uitzendkracht recht op VOV. Maar door het tijdelijke karakter van een interimcontract kan het moeilijk zijn om het opleidingsverlof in te plannen volgens de regels van de planning, vooral bij dag- of weekcontracten.
Bij een interimcontract is het uitzendkantoor uw werkgever. U doet uw aanvraag voor opleidingsverlof dus bij het uitzendkantoor, dat dan een terugvordering in de loonkosten kan aanvragen bij het departement Werk en Sociale Economie.
Om te bepalen op hoeveel uren VOV iemand recht heeft, moet je eerst het maximumrecht per schooljaar(opent in nieuw venster) bepalen en daarna het concreet recht(opent in nieuw venster) op basis van de opleiding die men volgt.
Bent u september van het lopende schooljaar tijdelijk werkloos? Dan geldt jouw contractuele percentage. Ben je volgens je contract minstens 50% tewerkgesteld, dan wordt dat percentage in acht genomen voor je berekening van je maximumrecht.
Wat betreft het opnemen van VOV in een periode van tijdelijke werkloosheid:
In geval van tijdelijke werkloosheid is het aan de werkgever en werknemer om in overleg overeen te komen of er ofwel tijdelijke werkloosheid wordt ingepland of VOV. Uiteraard kan er niet tegelijkertijd VOV en tijdelijke werkloosheid worden ingepland.
Als een werknemer in de loop van het schooljaar van werkgever verandert, kan hij bij zijn nieuwe werkgever opleidingsverlof opnemen als hij:
- nog steeds aan de toelatingsvoorwaarden voldoet
- het inschrijvingsattest (of een kopie) binnen 15 dagen na indiensttreding aan de nieuwe werkgever overhandigt
- zijn maximumrecht van dat schooljaar nog niet uitgeput heeft. De werknemer bezorgt de nieuwe werkgever een overzicht van het saldo en de al opgenomen uren.
De nieuwe werkgever moet dan in het WSE-loket een terugbetalingsaanvraag indienen met de gegevens die vermeld staan op het inschrijvingsattest.
In de wetgeving van Vlaams opleidingsverlof (VOV) is er enkel een cumulatieverbod met Vlaams opleidingskrediet (VOK = aanmoedigingspremie opleidingskrediet privésector en aanmoedigingspremie opleidingskrediet socialprofitsector). De combinatie van VOV en VOK is niet toegestaan voor eenzelfde opleiding binnen dezelfde periode.
Vanuit de regelgeving VOV worden er verder geen combinaties verboden, maar vraag ook na bij de dienst van de andere desbetreffende maatregel, premie, verlofstelsel… of er vanuit hun regelgeving iets anders wordt opgelegd.
Volgens BvR VOV, art 32(PDF bestand opent in nieuw venster) kunt u zelf een geregistreerde opleiding(opent in nieuw venster) geven aan uw werknemer en VOV terugbetaald krijgen als de werknemer dankzij de opleiding
- een andere functie kan uitoefenen
- zijn huidige functie kan uitoefenen die door de omgeving (en niet door de werkgever) sterk veranderd is
De Vlaamse sociale inspectie zal bij twijfel een onderzoek voeren bij de werkgever en werknemers.
Een opleidingsjaar/module dat u al gevolgd hebt met betaald educatief verlof (BEV) kunt u niet nog eens volgen met Vlaams opleidingsverlof (VOV), tenzij u niet geslaagd was voor dat opleidingsjaar/module.
Een opleidingsjaar/module kunt u per schooljaar maar 1 keer volgen met VOV.
Een volgend schooljaar kunt u het opleidingsjaar/module bissen met VOV, maar alleen als u de eerste keer niet geslaagd was.
Drie keer hetzelfde opleidingsjaar/module doen met VOV/BEV is sowieso niet mogelijk.
Als u de opleiding bent gestart met Vlaams opleidingsverlof (VOV), dan kunt u de opleiding afmaken met VOV, ook al werd die opleiding stopgezet nadat u gestart was.
Om recht te hebben op VOV, moet de werknemer binnen een periode van 365 dagen voor minstens 32 uur ingeschreven zijn bij eenzelfde opleidingsverstrekker (uitgezonderd schooljaar 2020-2021, 2021-2022, 2022-2023: mag ook bij verschillende opleidingsverstrekkers).
Als de werknemer ingeschreven is voor 32 uur of meer, maar minder dan 32 uur in de les aanwezig is, dan worden enkel de aanwezige lesuren terugbetaald. Dat kan dus minder dan 32 uur zijn.
Als het VOV al ingepland was, dan kan de werknemer het VOV wel opnemen, bijvoorbeeld om te studeren.
Als het VOV nog kan ingetrokken worden, kan de werknemer gewoon gaan werken. Hij kan het VOV op een later moment opnemen als de opleiding verdergezet wordt.
Let op: De werknemer mag nooit meer uren VOV opnemen dan het aantal uren waarop hij recht heeft. Bovendien geldt er een bijkomende voorwaarde voor een werknemer die 50% werkt met een vast uurrooster: hij mag enkel VOV opnemen op dagen dat de werktijd overlapt met de lestijd. Als de geplande les dan niet doorgaat, dan kan hij de geplande uren VOV niet opnemen. Als het geplande VOV niet meer kan geannuleerd worden, kan de werkgever een ander moment bepalen om de onterecht opgenomen uren VOV in te halen.
Op basis van de werkorganisatie (dienstnoodwendigheden) mag de werkgever het verlof tijdelijk opschorten en op een later tijdstip toekennen, maar steeds binnen de periode van de opleiding (dat is tot en met twee dagen na de effectieve einddatum van de opleiding).
Voor dezelfde uren op één dag kan geen VOV én tijdelijke werkloosheid ingegeven worden in de DmfA.
Er kan bv. wel 4 uur VOV ingegeven worden en de rest van de uren van die dag als tijdelijke werkloosheid.
Raadpleeg hier(PDF bestand opent in nieuw venster) de lijst met gewettigde afwezigheden voor VOV.
Vlaams opleidingsverlof
Contact
Team Vlaams Opleidingsverlof
- Adres
Departement Werk en Sociale Economie
Team Vlaams OpleidingsverlofEllipsgebouw
Koning Albert II laan 35 bus 20, 1030 Schaarbeek, België
Routeplanner opent in nieuw venster- Telefoon
- 1700