Wie is VLAM?

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vzw is een Extern Verzelfstandigd Agentschap met private rechtspersoonlijkheid binnen het beleidsdomein Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie, Landbouw en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid. In opdracht van het bedrijfsleven en de Vlaamse Overheid promoot VLAM producten en diensten van de Vlaamse landbouw-, tuinbouw-, visserij- en agrovoedingssector in binnen- en buitenland. Naast het voeren van promotiecampagnes doet VLAM aan marktonderzoek in het binnen- en buitenland en treedt het op als kenniscentrum van marktinformatie.

Gezien VLAM vzw promotie voert voor een brede waaier aan producten werd er een opsplitsing gemaakt per (product)sector. In totaal zijn er 14 (sub)sectoren: aardappelen, zaaizaden en pootgoed, groenten en fruit, sierteelt en groenvoorziening, vlees, eieren, gevogelte en konijn, vis, zuivel, bioproducten, korte keten, streekproducten, bier en wijn. Elke gehele sector heeft zijn eigen stuur- of sectorgroep, werking en budget.

Wat is een sectorgroep?

Een sectorgroep bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende beroepsorganisaties die representatief zijn voor de economische actoren binnen de sector. De sectorgroep heeft de bevoegdheid om beslissingen te nemen over de bijdragen en de inningsmodaliteiten die vastgelegd worden in het bijdragebesluit en bepaalt in overleg met VLAM de strategie en doelstellingen voor toekomstige promoactiviteiten.

Wat is het bijdragebesluit

Met de term bijdragebesluit verwijzen we naar het Besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 1997 betreffende de verplichte bijdragen bestemd voor de promotie en afzetbevordering van de Vlaamse producten van de sectoren landbouw, tuinbouw en visserij. Het bijdragebesluit belast VLAM met de inning van de verplichte bijdragen en bepaalt per productgroep wie een bijdrage verschuldigd is en hoeveel deze bedraagt.

Ben ik verplicht de bijdrage te betalen?

Ja, bijdragen opgelegd overeenkomstig het bijdragebesluit zijn verplicht. Het bijdragebesluit is een besluit van de Vlaamse Regering die deze bijdragen verplicht heeft gemaakt. U kan u dus niet aan- of afmelden voor de bijdrage gezien er geen sprake is van een vrijwillige bijdrage of van een lidmaatschap. Als u volgens de criteria wordt geïdentificeerd als bijdrageplichtige zal u een bijdrage worden aangerekend.

Wat is de bestemming van de bijdragen?

De verplichte bijdragen worden gebruikt voor de promotie en afzetbevordering van de producten van de betrokken sector. Er is geen overdracht van middelen van de ene sector naar de andere.

De besteding gebeurt volgens het jaarprogramma dat, op voorstel van de sectorgroepen goedgekeurd wordt door: 
- de raad van bestuur van VLAM 
- de Vlaamse minister, bevoegd voor het promotiebeleid van de landbouw

Wat te doen bij stopzetting of verandering van beroepsactiviteit?

Indien uw activiteiten gestopt of veranderd zijn, vragen wij u de volgende documenten schriftelijk op te sturen (Een bezwaar kan niet telefonisch worden ingediend of afgehandeld):
 

1. In geval van wijziging: 
- kopie van wijziging KBO
of 
- model 604 B = kopie van uw wijziging bij de btw-administratie, voor ontvangst ondertekend of afgestempeld door de administratie van de btw.

 


2. In geval van stopzetting: 
- kopie van stopzetting Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO)
of 
- model 604C = kopie van doorhaling van uw inschrijving bij de btw-administratie, voor ontvangst ondertekend of afgestempeld door de administratie van de btw.

Omdat er sprake is van doelgerichte bijdragen, is er geen bijdrage verschuldigd voor het jaar van stopzetting. U moet echter wel, zoals hierboven gevraagd, uw stopzetting melden. Enkel op deze manier kan u een creditnota bekomen voor de factuur. De vrijstelling van bijdrage is niet van toepassing op bijdragen (facturen) van voorgaande referentiejaren die nog niet voldaan zijn.

Wat indien een schrapping van btw-nummer (nog) niet mogelijk is?

Indien u tijdens een volledig kalenderjaar geen handelsactiviteiten heeft uitgeoefend maar uw activiteiten niet definitief stopzet, dient u ons een bewijs van inactiviteit, uitgaande van de btw-administratie of directe belastingen, op te sturen.

Moet ik bij de aanvang van een activiteit de volledige bijdrage betalen?

Omdat er sprake is van doelgerichte bijdragen, is bij de aanvang van een activiteit de volledige jaarbijdrage verschuldigd.

Wat moet ik doen indien ik een factuur ontvang voor een activiteit die ik niet uitoefen?

Bepaalde bijdragen worden concreet gevestigd doordat een onderneming een actieve NACEBEL-subklasse heeft bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Overeenkomstig art. III.50-52 Wetboek van Economisch Recht moet een onderneming zijn werkelijke activiteiten correct aangeven en up-to-date houden. Als dit toch het geval niet is en u de bijdrage betwist, wordt gevraagd een wijziging van activiteiten bij de KBO aan te vragen en deze aan te tonen.

U bezorgt ons dan een kopie van de volgende documenten van de Kruispuntbank voor Ondernemingen, afgestempeld door het ondernemingsloket:
- kopie van wijziging KBO
of 
- model 604 B = kopie van uw wijziging bij de btw-administratie, voor ontvangst ondertekend of afgestempeld door de administratie van de btw.

Wat gebeurt er als ik mijn bijdrage niet (tijdig) betaal?

De volledige inningsprocedure bij niet-betaling van de factuur loopt als volgt: 
- U krijgt een factuur die binnen de 30 dagen betaald moet worden.
- Bij niet-betaling wordt u een eerste gewone herinnering gestuurd zonder kosten of verwijlintresten.
- Bij gebrek aan betaling na deze herinnering wordt u in gebreke gesteld door middel van een aangetekend schrijven, waarbij inningskosten en verwijlintresten worden aangerekend.
- Indien ook hierop geen betaling volgt, wordt uw dossier overgemaakt aan de invorderingscel van het Agentschap Vlaamse Belastingdienst om tot inning bij dwangbevel over te gaan. In dit geval worden ook bijkomende gerechtsdeurwaarderkosten aangerekend.

Wat te doen indien de zaakvoerder overleden is?

Deel het overlijden schriftelijk mee aan VLAM vzw, Koning Albert II-laan 15, bus 411, 1210 Brussel. Gelieve ook te vermelden of de zaak werd overgenomen of stopgezet. Indien mogelijk vragen we u de bewijzen van overname of stopzetting mee te sturen en duidelijk de eventuele overnemer te vermelden (ondernemingsnummer).

Wat is het rekeningnummer van VLAM?

Het rekeningnummer van VLAM vzw is BE63363031240508. Dit rekeningnummer is ondergebracht bij ING, de huisbankier van VLAM sinds 01/01/2017.

Kan ik de factuur elektronisch ontvangen?

Neen, momenteel is het niet mogelijk om uw factuur elektronisch te ontvangen. Alle facturen en aanmaningen van VLAM vzw worden per post verzonden naar het adres dat u geregistreerd heeft bij de Kruispuntbank van Ondernemingen.