Wat doen we?

We organiseren campagnes in Vlaanderen om het verbruik van bloemen en planten te stimuleren. We promoten ook de diensten van de professionele Vlaamse tuinaannemer.
We ondersteunen Vlaamse bedrijven die bloemen en planten exporteren met communicatie naar mogelijke handelspartners en vakpers.

Waarom doen we wat we doen?

De sierteelt kent een lange geschiedenis in Vlaanderen. De teelt is in handen van familiebedrijven die zich meestal toeleggen op één of enkele soorten. VLAM wil de sierteeltsector ondersteunen door bloemen en planten meer top of mind te maken bij het publiek.

Onze campagne in beeld

Benieuwd wat we allemaal doen om bloemen en planten van bij ons te promoten naar de consument? Je leest er meer over op ons platform Groen van bij ons.

Bekijk de website

Bloemen & Planten

Feiten en cijfers over de Belgische sierteeltsector

  • Meer dan 140 Belgische sierteeltbedrijven leveren kwaliteitsvolle producten op maat van de klant.
  • De Vlaamse sierteeltsector is de kleinste landbouwsector qua areaal maar vertegenwoordigt een grote productiewaarde. De productiewaarde is de afgelopen jaren gestegen tot 600 miljoen euro in 2021. Dat is een stijging van 7% ten opzichte van 5 jaar eerder.
  • € 697 miljoen exportwaarde: daarmee behoort België tot de top 5 van sierteeltexporteurs in Europa en tot de top 10 van de wereld. Mede dankzij de centrale ligging in Europa speelt ons land een belangrijke rol in de wereldwijde handel in bloemen en planten.

Benieuwd hoe het gesteld is met de Vlaamse sierteelt? Dankzij onze cijfers krijgt u meer inzicht.

Bijdrage sierteeltproducenten en tuinaanleggers

De promotie voor sierteeltproducten en tuinaanleg wordt gefinancierd door de sierteeltsector. Sierteeltproducenten, tuinaannemers en groenvoorzieners betalen hiervoor een bijdrage aan VLAM. Via een adviesorgaan bepalen ze mee de krijtlijnen van de promotiewerking.