Gedaan met laden. U bevindt zich op: Besparen op vaste kosten: hoe doe ik dat? Leerbibliotheek financieel welzijn

Besparen op vaste kosten: hoe doe ik dat?

In deze dure tijden let je op elke uitgave. Maar wist je dat je ook op je vaste kosten kunt besparen? De vzw Sociale Dienst laat je zien hoe dat kan.

Telecom

Besparen op je uitgaven voor internet, tv en gsm of vaste telefoon kun je gemakkelijk doen. Durf te vergelijken en te veranderen. Er zijn veel spelers op de markt die met elkaar concurreren. Maak daar gebruik van en kies die provider die het beste bij jou en je noden en wensen past.

Het is heel gemakkelijk om van provider te veranderen: telecomoperatoren zorgen zelf voor de afhandeling van alle administratieve stappen bij een overschakeling. Het enige dat je nodig hebt is je Easy Switch ID.(opent in nieuw venster) Die vind je op je telefoonrekening of in de klantenzone van je operator.

Wil je veranderen van provider voor telefonie, internet of televisie? Dan hoef je geen verbrekingsvergoeding te betalen op voorwaarde dat je contract al minstens 6 maanden loopt. In dat geval is er geen vooraf bepaalde opzegtermijn waarmee je rekening moet houden en zijn stilzwijgende verlengingen niet toegelaten.

Goed om te weten

Heb je bij het afsluiten van je contract een toestel (gsm, tablet, ...) gekregen? Dan moet je de restwaarde van het toestel wel betalen. Je provider moet je bij het ondertekenen van het abonnement een terugbetalingstabel bezorgen van maximaal 24 maanden.

    Energie

    Je kunt honderden euro’s per jaar besparen door je energiecontract aan te passen en te kiezen voor een goedkoper tarief.

    Ook van leverancier veranderen kan een stevige besparing opleveren. En dat hoeft niet complex te zijn: je nieuwe leverancier regelt alles voor jou. Hou wel rekening met een opzegtermijn van 1 maand.

    Bij de keuze van een energiecontract neem je een aantal dingen in overweging:

    • een vast of een variabel contract
    • de looptijd van het contract
    • de herkomst van de geleverde elektriciteit
    • de dienstverlening van de leverancier.

    Op de website van de FOD Economie kun je nagaan of je in aanmerking komt voor het sociaal tarief voor energie.(opent in nieuw venster) Dat is een gunstig tarief voor elektriciteit en aardgas om personen of gezinnen te helpen om hun energiefactuur te betalen. Ook als je verwarmt met stookolie kan je onder bepaalde voorwaarden een verwarmingstoelage krijgen.

    Huisvesting

    Huisvesting neemt een grote hap uit je budget, of je nu een woning huurt of een lening afbetaalt voor je eigen woning. Verhuizen naar een goedkopere woning of minder afbetalen is niet vanzelfsprekend.

    Je kunt wel op zoek gaan naar de goedkoopste lening of de laagste rente voor je woonlening. Op de website www.spaargids.be(opent in nieuw venster) kun je hypothecaire leningen vergelijken en een simulatie maken voor je lening.

    Huur je een woning en heb je een beperkt budget? Dan loont het de moeite om je in te schrijven voor een sociale woning. En als je al 4 jaar of langer wacht op een sociale woning en intussen een private woning huurt kom je misschien wel in aanmerking voor de Vlaamse huurpremie.

    Verzekeringen

    Het is belangrijk dat je goed verzekerd bent tegen allerlei risico’s. Maar ook hier is goed vergelijken de boodschap: verzekeraars rekenen immers verschillende premies voor gelijkaardige waarborgen.

      Gezondheid

      Op een goede gezondheid staat geen prijs, maar je kunt het wel betaalbaar proberen te houden.

      De verhoogde tegemoetkoming

      Het recht op verhoogde tegemoetkoming (RVT) geeft recht op een hogere terugbetaling van je kosten voor geneeskundige zorg en op de derdebetalersregeling bij je huisarts. Dit recht is vooral bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Wil je weten of je hier recht op hebt? Contacteer dan je mutualiteit.

      Financiële tegemoetkomingen van de Sociale Dienst

      De vzw Sociale Dienst betaalt onder bepaalde voorwaarden een deel van de medische kosten voor doktersbezoeken, hoorapparaten, een bril, orthodontie, … van jou en je gezinsleden terug. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Bekijk dan de webpagina over de tegemoetkoming medische kosten.

      Hospitalisatieverzekering

      Als personeelslid van de Vlaamse overheid kun je gebruik maken van een hospitalisatieverzekering betaald door je werkgever. De vzw Sociale Dienst komt tussen in de franchise van de hospitalisatieverzekering als je gezin binnen hetzelfde schadejaar meer dan 1 keer een franchise moet betalen.

      Banner sociale dienst