Gedaan met laden. U bevindt zich op: EPB in cijfers EPB-beleid

EPB in cijfers

Geldig voor alle bouwaanvragen

Het VEKA maakt jaarlijks rapporten op met een overzicht van een aantal kerncijfers en analyses over de energieprestatieregelgeving, op basis van de ingediende EPB-aangiften.

EPB-cijferrapport

U vindt deze rapporten in de Energiekaart(opent in nieuw venster). Er zijn 3 rubrieken met cijfers:

  1. de evolutie van het aantal EPB-aangiften(opent in nieuw venster) en EPB-verslaggevers(opent in nieuw venster)
  2. de evolutie van het gemiddelde E-peil(opent in nieuw venster) en S-peil(opent in nieuw venster)
  3. de evolutie van specifieke maatregelen zoals isolatiewaarden(opent in nieuw venster), luchtdichtheid(opent in nieuw venster), ventilatie(opent in nieuw venster) en de toepassingen voor hernieuwbare energie(opent in nieuw venster)

Onderaan elk rapport vindt u een korte toelichting en kunt u doorklikken naar het volgende of vorige rapport. Terugkeren naar het overzicht? Dat doet u door bovenaan op de knop ‘Vlaanderen’ te klikken.

Algemeen

De cijfers uit de ingediende EPB-aangiften tonen aan dat de Vlaming vooruitziend is en dat de bouwsector al in 2017 klaar was voor de Europese doelstelling om vanaf 2021 nog enkel BEN te bouwen. De ingediende EPB-aangiften van aanvraagjaar 2017 behalen gemiddeld immers al E28. Dat is 22 E-peilpunten beter dan wat wettelijk verplicht was voor die aanvragen (namelijk E50) en 2 E-peilpunten beter dan E30 (pas verplicht vanaf 2021).

De belangrijkste vaststellingen begin 2024: