Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ventilatie-eisen EPB-eisen

Ventilatie-eisen

Geldig voor alle bouwaanvragen

Wat is ventileren?

Er bestaan 2 vormen van ventilatie: ‘basisventilatie’ en ‘intensieve ventilatie’.

  • ‘Basis ventileren’ is constant (24 uur op 24 uur) minimaal en gecontroleerd ventileren. We noemen het ook ‘hygiënische ventilatie’. Het is het evenwicht vinden tussen voldoende en overmatig ventileren. In een goed geïsoleerde en luchtdichte woning mag een minimale en zo gecontroleerd mogelijke ventilatie niet ontbreken. Om het energieverlies door ventilatie te beperken, mag men niet te veel ventileren. Deze vorm van ventilatie is sinds 2006 verplicht.
  • ‘Intensief ventileren’ is een extraatje: het is een grote hoeveelheid lucht verversen op korte termijn, bijvoorbeeld door een venster of deur open te zetten of door een dampkap tijdens het koken. Intensieve ventilatie past u slechts toe als de basisventilatie onvoldoende is, bijvoorbeeld bij zeer warm weer of bij sterke geuren en dampen van verf of chemische producten.

Voor een goede hygiënische ventilatie heeft het gebouw een ventilatiesysteem (A, B, C of D) nodig.

Voor welke gebouwen en welke werken?

De ventilatie-eisen zijn van toepassing voor elk project. Voor welke welke ventilatie-eisen gelden, vindt u in de eisentabellen per jaar.

Uitzondering: een verbouwing aan een gebouw met ‘industrie’ met een voor 1 januari 2014 moet niet voldoen aan de ventilatie-eisen.

Regelgeving

Energiebesluit: