Gedaan met laden. U bevindt zich op: Startverklaring opladen Werken met de energieprestatiedatabank

Startverklaring opladen

Geldig voor alle bouwaanvragen

De startverklaring moet ingediend zijn op de  vóór de start van de werken.

Werkwijze

De verslaggever gaat daarvoor als volgt te werk:

 1. Een startverklaring met voorafberekening genereren in de EPB-software. Dat is een ‘EPBS-bestand’.
 2. De startverklaring opladen in de energieprestatiedatabank en definitief indienen.

Startverklaring genereren in de EPB-software

  • EPB-software 3G

   • Ga op het niveau van het gebouw naar het tabblad ‘Formulieren’. Klik vervolgens op ‘genereer startverklaring’.

   • Een nieuw scherm verschijnt. Als er nog ontbrekende informatie is, wordt die getoond.

    Als alle nodige gegevens aangevuld zijn, kunt u klikken op ‘Een export maken voor de administratie’. Vervolgens wordt een EPBS-bestand gegenereerd die u op een zelf gekozen locatie kunt opslaan.

  • EPB-software Vlaanderen

   Om een startverklaring te genereren, moet u bovenaan op ‘Startverklaring’ klikken. Per project zal een menu verschijnen. Als u daarop doorklikt verschijnt ‘Genereer startverklaring’.

  Startverklaring opladen en definitief indienen

  Bij het detail van het EPB-dossier kunt u een tabblad ‘Opladen startverklaring’ terugvinden. Via dat tabblad kunt u startverklaring(en) opladen voor het EPB-dossier waarin u zich op dat moment bevindt. Voor het opladen van een startverklaring gaat u als volgt te werk :

  • Stap 1

   Klik op ‘Bladeren’ om één of meerdere EPBS-bestanden op uw computer te selecteren.

  • Stap 2

   Klik op ‘Opladen’. De EPBS-bestanden komen in het overzicht van de opgeladen bestanden terecht.

  • Stap 3

   Voor u de bestanden effectief verstuurt, kunt u controleren of uw gekende e-mailadres in de energieprestatiedatabank nog correct is. Als u dat wenst, kunt u dat e-mailadres wijzigen.

  • Stap 4

   Klik op ‘Verstuur’ om de bestanden in te dienen. De verstuurde bestanden worden door de energieprestatiedatabank binnen de 30 minuten verwerkt. Na de verwerking krijgt u op het e-mailadres uit stap 3 een bevestiging dat de bestanden verwerkt zijn en een lijst met de correct opgeladen bestanden en de niet-correct opgeladen bestanden. De correct opgeladen bestanden vindt u niet meer terug in het tabblad ‘opladen startverklaring’, maar wel in het tabblad ‘voorlopige startverklaringen’. De niet-correcte bestanden laadt u opnieuw op:

   1. Ga naar het overzicht ‘Opvolgen startverklaring’ onderaan het tabblad ‘Opladen startverklaring’.
   2. Pas de fouten die gemeld worden in het foutenlog eerst aan in de EPB-software.
   3. Maak een nieuw EPBS-bestand aan en laadt het op, op de databank.
  • Stap 5

   Op het tabblad ‘voorlopige startverklaringen’ kunt u met de ‘actie-iconen’ in de kolom rechts een voorlopige startverklaring wissen, definitief indienen of bekijken. U kunt ook meerdere startverklaringen met het selectievakje links selecteren en samen definitief indienen met de knop ‘selectie indienen’ onderaan de pagina.

   Let op! Als u een foute startverklaring definitief indiende, kunt u een nieuwe startverklaring voorlopig versturen en daarna terug definitief indienen. De oude reeds ingediende startverklaring wordt dan inactief.

  • Stap 6

   Op het tabblad ‘definitieve startverklaringen’ vind u het overzicht van alle definitieve startverklaringen van het dossier. Met het ‘pdf-icoon’ kunt u het startverklaringsformulier openen.

   Als u een startverklaring opnieuw indient, komt de vorige startverklaring op ‘inactief’ te staan. Die inactieve startverklaring wordt nog getoond in het overzicht, maar u kunt het startverklaringsformulier niet meer openen.