Gedaan met laden. U bevindt zich op: 4 sterren voor duurzaamheid Duurzaamheid bij Het Facilitair Bedrijf

4 sterren voor duurzaamheid

Buitenkant van Herman Teirlinckgebouw
© Joris Casaer

Herman Teirlinckgebouw - het grootste vrijstaande passiefkantoor van België
Op het moment van opening op 20 september 2017 was het Herman Teirlinckgebouw het grootste vrijstaande passiefkantoorgebouw van België dankzij een zeer performante gebouwschil en de invoering van vernieuwende technieken waaronder warmte-recuperatievoorzieningen via GEO-TAB met koud-warmte opslag (KWO). Het is één van de meest toonaangevende gebouwen op vlak van duurzaamheid doordat er bovendien meer dan 2000 m² zonnepanelen op het dak liggen, het regenwater hergebruikt wordt voor de toiletspoeling en adiabatische luchtkoeling.

Naast aandacht voor voldoende daglichttoetreding maar toch het vermijden van oververhitting dankzij de bijzondere raamkaders is de kunstverlichting volledig uitgevoerd met LEDtechnologie. Daarnaast werden bijzondere inspanningen geleverd om het gebouw te kunnen voorzien van een toegankelijkheidslabel A+.

Dit nieuwe kantoorgebouw van de Vlaamse overheid biedt plaats aan zo’n 2500 werknemers, maar werd volledig gebouwd en ingericht volgens de principes van Het Nieuwe Werken.

Plaats- en tijdsonafhankelijk werken
Het plaats- en tijdsonafhankelijk werken wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de binnentuinen waar men kan overleggen, samenwerken of bij een koffie mails kan beantwoorden, het vergadercentrum dat futureproof werd ingericht, de kantoorverdiepingen die grotendeels werden ingericht met gerecupereerd en gerecycleerd meubilair en die voorzien werden van vele nieuwe types werkvormen.

Dit project draagt bij aan onderstaande SDG's

SDG 3: Goede gezondheid en welzijn
SDG 9: Industrie, innovatie en infrastructuur
SDG 13: Klimaatactie