Gedaan met laden. U bevindt zich op: Strategie formuleren: het proces begeleiden Stappenplan strategie formuleren

Strategie formuleren: het proces begeleiden

Succesvolle veranderingstrajecten hebben baat bij goede procesbegeleiding. Maar wat houdt de begeleiding van een strategisch planningsproces in? Hoe krijg je alle neuzen in dezelfde richting? Hoe ga je van planning naar actie? Hieronder vind je enkele belangrijke tips die je helpen om het proces te managen en om te gaan met een aantal veel voorkomende struikelblokken.

Wat?

Voor organisaties die zich in het verleden weinig hebben ingelaten met strategie is strategieformulering een ingrijpen in de cultuur van de organisatie. Hierbij is sprake van een veranderingsproces. Veranderingsprocessen vergen veel van organisaties en medewerkers. Ze vragen creativiteit in het scheppen van een toekomstbeeld, duidelijkheid over de gekozen richting, een goede afstemming met de verschillende betrokkenen. Daarnaast zijn ook flexibiliteit van alle leden van de organisatie en openheid nodig voor die stap in de nieuwe richting.

Struikelblokken overwinnen

Tijdens het proces kan je een aantal struikblokken tegenkomen. Hieronder vind je een antwoord op de meest voorkomende vragen rond de opstart, de betrokkenen, de planning en informatie verzamelen.

Opstart

Betrokkenen

Planning

Informatie verzamelen