Voor wie?

Wat?

De Vlaamse overheid streeft naar duurzame mobiliteit en gebruikt hiervoor het STOP-principe. STOP weerspiegelt de rangorde van vervoersmiddelen:

  1. Stappen (te voet)
  2. Trappen (fiets)
  3. Openbaar vervoer (bus, tram, trein)
  4. Privé gemotoriseerd vervoer (eigen wagen, brommer, motor)

Dit helpt jou om keuzes te maken in de vervoersoplossing die voor jou het beste werkt. Het doel is flexibel, efficiënt, kostenbewust en duurzaam woon-werkverkeer, waarbij jij de touwtjes in handen hebt.

Kies jouw vervoer

Stappen, trappen, openbaar vervoer of je privévoertuig: wat is voor jou de beste keuze? De beslissingsboom helpt je hierbij. Afhankelijk van je keuze kun je ook een vergoeding of terugbetaling aanvragen.

Je kunt ook combineren! Zo leg je bijvoorbeeld het eerste deel van je traject met de fiets af, dan neem je de trein en tot slot wandel je van het station naar je werkplek.

Stappen

Kun je (een deel van) je traject te voet afleggen? Als je minder dan vijf kilometer van het station, de halte of je werkplek woont, is het de moeite om je te voet te verplaatsen. Wandelen is de ideale manier om je werkdag fris te beginnen of af te ronden. Bovendien is het een klimaatvriendelijke oplossing. Gezond voor lichaam, geest en natuur!

Trappen

Fietsen is perfect om afstanden vanaf vijf kilometer af te leggen. Woon je dicht bij het station, de halte of je werkplek? Of ben je een fervente fietser en leg je dagelijks tientallen kilometers af? Goed nieuws: voor elke afgelegde kilometer krijg je een fietsvergoeding!

Meer informatie:

Openbaar vervoer

Wanneer je een langere afstand naar je werkplek aflegt, is het openbaar vervoer een goede keuze. De Vlaamse overheid staat in voor de kosten van jouw traject, op voorwaarde dat er een goed evenwicht is tussen de door jou gekozen vervoersformule en de kosten die het met zich meebrengt.

Is de afstand van je thuis of werkplek tot het station of de halte beperkt? Dan kun je kiezen om een deel van je traject te voet of met de fiets af te leggen (zie hierboven).

Meer informatie:

Privévoertuig

Zijn bovenstaande opties niet geschikt voor jouw traject? Dan kun je kiezen voor de eigen wagen, motor- of bromfiets. Opgelet: hiervoor krijg je geen vergoeding, tenzij in enkele specifieke gevallen. De Vlaamse overheid schuift zoveel mogelijk ecologische vervoersoplossingen naar voor vanuit een duurzaam perspectief.

Meer informatie: