Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ik ga scheiden of beëindig mijn wettelijke samenwoning Personeel

Ik ga scheiden of beëindig mijn wettelijke samenwoning

Wat te doen bij een scheiding of het beëindigen van een wettelijke samenwoning? Als personeelslid van de Vlaamse overheid vind je hier alle nuttige informatie.

Voor wie?

Wat te doen ...

 • Stap 1

  Er bestaat binnen de diensten van de Vlaamse overheid geen omstandigheidsverlof om je scheiding of de beëindiging van je wettelijke samenwoning te regelen. Uiteraard kun je wel gebruik maken van je jaarlijkse vakantie of onbetaald verlof.

  Lees meer:

 • Stap 2

  Het is belangrijk dat je personeelsdossier op elk moment de juiste gegevens bevat. Wijzigingen in je burgerlijke staat of gezinssamenstelling hebben meestal een invloed op je loonberekening. Sommige gegevens zoals je domicilieadres en burgerlijke staat worden automatisch geactualiseerd op basis van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid. Controleer je gegevens in Vlimpers(opent in nieuw venster) en pas ze eventueel aan.

  Lees meer:

  • Mijn personeelsdossier (met instructies hoe je je contactgegevens, bankrekeningnummer, gezinssamenstelling, bugerlijke staat en contactpersonen in nood kunt controleren en wijzigen).
 • Stap 3

  Afhankelijk van je burgerlijke staat ontvang je een haard- of standplaatstoelage. Ben je bijvoorbeeld alleenstaande aan wie de kinderbijslag niet wordt uitbetaald? Dan heb je geen recht meer op de haardtoelage maar op de standplaatstoelage.

  Bezorg DCPA het aanvraagformulier aan het DCPA om de toelage aan te passen.

  Lees meer:

 • Stap 4

  Was je partner aangesloten bij de hospitalisatieverzekering van de Vlaamse overheid? Dan kun je de nodige maatregelen nemen om de aansluiting te beëindigen. Daarnaast verwittigt het Agentschap Overheidspersoneel de verzekeraar automatisch over je eventuele domiciliewijziging.

  Lees meer:

 • Stap 5

  Zit je naar aanleiding van je scheiding met vragen of persoonlijke problemen? Dan kun je als personeelslid binnen de diensten van de Vlaamse overheid hiervoor terecht bij een maatschappelijke assistent van de vzw Sociale Dienst. Je wordt in alle vertrouwen verder geholpen.

  Lees meer: