Gedaan met laden. U bevindt zich op: Praktische informatie opleidingen Loopbaan en ontwikkeling

Praktische informatie opleidingen

Wil je als personeelslid van de Vlaamse overheid een opleiding volgen? Neem dan een kijkje in de module Leren van Vlimpers. Dit is het digitaal leerplatform van de Vlaamse overheid. Opleiding gevonden? Overloop dan ook even de praktische kant: afwezigheidsregeling, toegankelijkheid, annulatievoorwaarden… Zo ben je helemaal voorbereid.

Voor wie?

 • Je bent statutair of contractueel bij de diensten van de Vlaamse overheid.
 • Je hebt toegang tot Vlimpers(opent in nieuw venster), het personeelssysteem van de Vlaamse overheid, of je behoort tot een entiteit die enkel toegang heeft tot Vlimpers Leren.
 • Je wilt een opleiding of leeractiviteit volgen of online samenwerken in een ‘community’ of feedback vragen/geven aan je collega’s.

Leerplatform Vlaamse overheid

Je vindt alle opleidingen en leeractiviteiten van de Vlaamse overheid terug in de module Leren van Vlimpers(opent in nieuw venster). In dit digitaal leerplatform kun je eenvoudig opleidingen zoeken, jezelf inschrijven en opleidingsmateriaal verzamelen. Je vindt er ook een persoonlijk trainingsoverzicht en suggesties op basis van je interesses. Volgende jaren breidt dit leerplatform nog verder uit (zie onder). Op dit moment bundelt de module Leren van Vlimpers:

 • alle interne ‘overheidsbrede’ opleidingen: dit zijn opleidingen die centraal worden georganiseerd, zoals EHBO, feedback geven, leidinggeven, SharePoint, …
 • interne opleidingen van een aantal departementen en agentschappen (zie onder)
 • inschrijvingen van externe opleidingen van een aantal departementen en agentschappen (zie onder)
 • community’s: dit zijn gemeenschappen waar je online kunt samenwerken rond een thema of opleiding.
 • feedback: je kunt bijleren door aan je collega’s feedback te vragen of je kunt een collega feedback geven.

Afwezigheid voor vorming

Je kunt een dienstvrijstelling voor vorming aanvragen voor opleidingen of leeractiviteiten die relevant zijn voor je functie. Lees meer op de webpagina ‘afwezigheden vorming’ over deze en andere vormingsafwezigheden.

Toegankelijkheid

Heb je een handicap of chronische ziekte die aanleiding geeft tot specifieke behoeften omtrent de opleiding? Meld dit na je inschrijving aan de docent. Die bekijkt samen met jou hoe de opleiding aan je specifieke behoeften aangepast kan worden. Daarnaast kunnen interne overheidsbrede opleidingen ook volledig aangepast worden op vraag van een groep van minstens 6 personen met een gelijkaardige beperking, afhankelijk van het budget.

Hoe inschrijven?

Inschrijven voor een interne of overheidsbrede opleiding

Opgelet: je kunt je inschrijving gratis annuleren tot 6 weken voor de start van de opleiding. Nadien betaal je de helft van de opleidingskosten. Annuleer je op de dag zelf of ben je niet aanwezig? Dan betaal je de volledige prijs van de opleiding of 15 euro als het gaat over een gratis opleiding. Annuleren doe je via het ‘Trainingsoverzicht’ in de module Leren van Vlimpers(opent in nieuw venster).

 • Stap 1

  Je vindt een overzicht van alle opleidingen en leeractiviteiten in de module Leren van Vlimpers:

  • Ga naar Vlimpers(opent in nieuw venster) > ‘Leren’ > ‘Training zoeken’.
  • Je krijgt een overzicht van alle opleidingen die voor jou beschikbaar zijn.
  • Maak je zoektocht eenvoudiger met het menu ‘filters’. Je kunt opleidingen filteren volgens duur, type, onderwerp, waardering en provider (organisator).
  • Klik op de titel van de opleiding voor meer informatie, zoals: inhoud van de opleiding, aantal sessies, prijs, beoordelingen, …
  • Klik op de 3 puntjes links onderaan bij elke opleiding om een actie uit te voeren, zoals: bewaren voor later, opnemen in een playlist, …
 • Stap 2

  Inschrijven voor een klassikale opleiding
  Je klikt op ‘aanvragen’. De opleiding verschijnt vervolgens in je ‘Trainingsoverzicht’ met status ‘Wacht op goedkeuring’ (zie volgende stap).

  Opgelet: heb je een handicap of chronische ziekte? Meld dit onmiddellijk na je inschrijving via vorming@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

  Inschrijven voor een gratis online opleiding
  Je klikt op ‘openen’ om de opleiding onmiddellijk te volgen of op de 3 puntjes om ze te bewaren voor later of toe te voegen aan een playlist. Je kunt deze opleiding na afloop in je ‘Trainingsoverzicht’ markeren als voltooid via de blauwe actieknop.

  Opleiding volzet
  Vraag je een opleiding aan die volzet is en bestaat er een wachtlijst? Dan krijg je automatisch een pop-up met de vraag of je op de wachtlijst wilt staan. De aanvraag voor de opleiding wordt dan toch nog naar je leidinggevende of goedkeurder vorming van je zelfsturende team verstuurd voor goedkeuring. Als er een plaats vrijkomt kun je jezelf snel inschrijven. Is er geen plaats meer? Dan word je opgenomen op de interesselijst (zie 'wat te doen...').

 • Stap 3

  Je bent pas ingeschreven zodra je leidinggevende of goedkeurder vorming van je zelfsturend team je aanvraag heeft goedgekeurd in Vlimpers. Je ontvangt hiervan een bevestigingsmail. Je kunt dit ook opvolgen door in je ‘Trainingsoverzicht’ op de titel van je opleiding te klikken. Daar zie je dan de melding ‘Goedgekeurd’, ‘Geweigerd’, of 'wacht op goedkeuring’.

  Opgelet: zonder goedkeuring mag je de opleiding niet volgen. Als je leidinggevende of goedkeurder vorming van je zelfsturend team te lang wacht kan de opleiding volzet geraken. Spreek je leidinggevende of goedkeurder vorming er eventueel over aan. Bij afwezigheid van je leidinggevende of goedkeurder vorming meld je dit (zie 'wat te doen...').

 • Stap 4

  Je kunt een dienstvrijstelling voor vorming aanvragen voor opleidingen of leeractiviteiten die relevant zijn voor je functie. Lees op de webpagina ‘afwezigheden vorming’ hoe je dit doet.

Inschrijven voor een externe opleiding

Opgelet: je kunt enkel een externe opleiding aanvragen via de module Leren van Vlimpers als je departement of agentschap dit aanbiedt via deze module. Raadpleeg de lijst van organisaties bovenaan deze webpagina.

 • Stap 1

  Je vindt het inschrijvingsformulier voor externe opleidingen in de module Leren van Vlimpers:

  • Ga naar Vlimpers(opent in nieuw venster) > ‘Leren’ > ‘Startpagina Leren’.
  • Selecteer in het menu rechts bovenaan ‘Externe training aanvragen’. Zo kom je op het inschrijvingsformulier voor externe opleidingen.
  • Vul alle velden in en klik op ‘indienen’. De opleiding verschijnt vervolgens in je ‘Trainingsoverzicht’ met status ‘Wacht op goedkeuring’ (zie volgende stap).
 • Stap 2

  Je kunt je pas inschrijven bij de externe organisator (zie volgende stap) zodra je aanvraag tweemaal is goedgekeurd:

  • Eerst keurt je leidinggevende of goedkeurder vorming van je zelfsturend team je aanvraag goed in Vlimpers.
  • Daarna stroomt je aanvraag door naar een vormingsbeerder/budgethouder voor een 2de goedkeuring. Je ontvangt een bevestigingsmail wanneer alles in orde is.

  Opgelet:

  • Je kunt dit ook opvolgen door in je ‘Trainingsoverzicht’ op de titel te klikken. Daar zie je dan de melding ‘Goedgekeurd’, ‘Geweigerd’, of 'wacht op goedkeuring’.
  • Zonder goedkeuring mag je jezelf niet inschrijven bij de externe organisator. Spreek je leidinggevende of goedkeurder vorming van je zelfsturend team er eventueel over aan. Bij afwezigheid van je leidinggevende of goedkeurder vorming meld je dit (zie 'wat te doen...').
 • Stap 3

  Heeft je leidinggevende of goedkeurder vorming van je zelfsturend team je aanvraag goedgekeurd in Vlimpers (zie vorige stap)? Heeft ook een vormingsbeheerder goedkeuring gegeven? Dan schrijf je jezelf in bij de organisator van de externe opleiding. Gebruik hiervoor de bevestigingsmail met de facturatiegegevens die je hebt ontvangen na je goedkeuring in Vlimpers.

 • Stap 4

  Je kunt een dienstvrijstelling voor vorming aanvragen voor opleidingen of leeractiviteiten die relevant zijn voor je functie. Lees op de webpagina ‘afwezigheden vorming’ hoe je dit doet.

 • Stap 5

  Nadat je de externe opleiding hebt bijgewoond, zet je deze op voltooid in je trainingsoverzicht in de module Leren.

Wat te doen…

Ga aan de slag met de module Leren van Vlimpers en haal alles uit dit leerplatform. Lees wat je moet doen…

Informatie voor specialisten

Ben je leidinggevende of vormingsverantwoordelijke? Dan kun je rekenen op: