Uitbetaling
Je salaris wordt op de laatste werkdag van de maand gestort op het rekeningnummer dat je hebt doorgegeven bij je indiensttreding. Je kunt je rekeningnummer zelf wijzigen.
Loonbrief
Het bedrag van je salaris staat op je loonbrief onder de code 1001. Je vindt al je loonbrieven terug in Vlimpers(opent in nieuw venster) onder ‘Loon’ > ‘Loonstroken’. Deze worden hier bewaard, je hoeft ze dus niet te printen.
Heb je geen toegang tot Vlimpers? Contacteer je HR-verantwoordelijke.
Berekening netto salaris
De berekening van je netto salaris start vanuit de jaarbasis (salarisbedrag) van je salarisschaal. Op deze jaarbasis worden enkele technische berekeningen uitgevoerd, rekening houdend met:
- huidige index(opent in nieuw venster)
- haard- en standplaatstoelage
- andere toelagen en vergoedingen
- sociale zekerheidsbijdragen
- bedrijfsvoorheffing
Technische berekening
Je bruto salaris is het geïndexeerde bruto maandloon eventueel verhoogd met de geïndexeerde haard-, of standplaatstoelage en andere toelagen waarop je recht hebt. Dit bedrag is gebaseerd op de salarisschalen van de Vlaamse overheid.
Voorbeeld berekening bruto maandwedde: een ambtenaar heeft een jaarwedde van 21.270 euro. Zijn bruto maandwedde voor de maand juli 2020 wordt als volgt berekend: (21.270 x 1,7410)/12 = 3.085,92 euro
Je bruto belastbaar salaris is je bruto salaris waarop wettelijk bepaalde inhoudingen voor de sociale zekerheid in vermindering wordt gebracht.
- Ben je statutair? Dan gaat het om het Fonds voor Overlevingspensioenen en de ziekteverzekering aan respectievelijk 7,5% en 3,55%.
- Ben je contractueel? Dan gaat het om de RSZ-bijdrage van 13,07%.
De bijzondere bijdrage sociale zekerheid is een extra inhouding. Deze bijdrage is afhankelijk van je inkomen en je burgerlijke staat. Dit wordt ook verrekend in je personenbelasting.
Het uiteindelijke bedrag wordt eventueel verhoogd met bepaalde vergoedingen (bijvoorbeeld: fietsvergoeding, vergoeding moeilijk bereikbare arbeidsplaatsen, …) en is je netto te betalen maandsalaris.
Opbouw
Niveau
Alle functies worden ingedeeld in 4 niveaus op basis van het vereiste diploma:
- niveau A: minstens een universitair of masterdiploma
- niveau B: minstens een graduaatsdiploma of bachelordiploma
- niveau C: minstens een diploma secundair onderwijs
- niveau D: geen diploma vereist
Lees meer op de webpagina van het Vlaams personeelsstatuut (VPS) over de administratieve niveaus van de Vlaamse overheid.(opent in nieuw venster)
Graad en rang
Per niveau worden gelijkaardige functies gegroepeerd per graad en rang:
- niveau A: graad adjunct van de directeur (rang A1), graad ingenieur (rang A1), …
- niveau B: graad deskundige (rang B1), graad programmeur (rang B1), …
- niveau C: graad medewerker (rang C1), graad technicus (rang C1), …
- niveau D: graad assistent (rang D1), graad technisch assistent (rang D1), ….
Lees meer op de webpagina van het Vlaams personeelsstatuut (VPS) over de graden (en salarisschalen) van de Vlaamse overheid.(opent in nieuw venster)
Salarisschaal
Aan elke graad worden een aantal salarisschalen toegewezen. Aan elke salarisschaal worden bedragen gekoppeld – ook wel ‘jaarbasis’ genoemd. Dit vormt de basis voor je salarisberekening:
- graad adjunct van de directeur: salarisschaal A111, A112, …
- graad deskundige: salarisschaal B111, B112, …
- graad medewerker: salarisschaal C111, C112, …
- graad assistent: salarisschaal D111, D112, …
Lees meer op de webpagina van het Vlaams personeelsstatuut (VPS) over de (graden en) salarisschalen van de Vlaamse overheid.(opent in nieuw venster)
Ervaring of anciënniteit
Je ervaring of anciënniteit leidt na verloop van tijd tot een verhoging binnen je huidige salarisschaal of laat je zelfs toe tot een hogere salarisschaal. Je salaris zal dus automatisch groeien doorheen de tijd. Deze groei gebeurt door de opbouw van je:
- geldelijke anciënniteit: zowel als statutair en als contractueel (goed om te weten: verrichte deeltijdse prestaties(opent in nieuw venster) komen in aanmerking evenredig met het prestatieregime)
- schaalanciënniteit: enkel als statutair (ook wel ‘functionele loopbaan’ genoemd)
Lees meer op de webpagina ‘Impact van ervaring en anciënniteit op salaris’.
Regelgeving
- Vlaams personeelsstatuut (VPS), deel VII, titel 1 – het salaris(opent in nieuw venster)
- Vlaams personeelsstatuut (VPS), deel VII - toelichting van de salarisschalen(opent in nieuw venster)
- Vlaams personeelsstatuut (VPS) - tabel van de salarisschalen(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Vlaams personeelsstatuut (VPS), deel VI - overzicht van de verschillende functionele loopbanen(opent in nieuw venster)
- Richtlijn BZ/VO 2012/1 - de terugvordering van ten onrechte betaalde bezoldigingen, achterstallige betalingen en de opmaak van attest 281.25 en fiscale fiche 281.10(opent in nieuw venster)
- RSZ-regeling en fiscaliteit op toelagen, vergoedingen en sociale voordelen(opent in nieuw venster)
- Berekening loonmatigingsbijdrage(opent in nieuw venster)
- Impact van verloven op (onder andere) salaris, maaltijdcheques en anciënniteit(Excel bestand)
- Verjaring van schuldvorderingen in de verhouding tussen de Vlaamse overheid en haar personeelsleden(opent in nieuw venster)