Gedaan met laden. U bevindt zich op: Transgenderzorg Welzijn en gezondheid

Transgenderzorg

Je bent een transgender persoon: zelfzeker, nog zoekend, wel of niet in transitie. De Vlaamse overheid is er voor jou als werkgever. Deze pagina bundelt alle informatie over zorg voor transgender personeelsleden.

Voor wie

Hulp en advies

  • Je merkt dat collega’s moeite hebben met je transgender identiteit.
  • Je wilt je outen als transgender persoon, maar je weet niet goed hoe dat aan te pakken.
  • Je wilt starten met een transitie, maar je wilt of durft dat niet aan te kaarten bij je leidinggevende.
  • Je ondervindt praktische problemen, bijvoorbeeld met je uniform.

Herken jij jezelf in een van die situaties? Dan kun je terecht bij:

Transgender personeelsleden kunnen individueel of met hun team gratis vorming en begeleiding aanvragen bij de dienst Diversiteitsbeleid.

Dienstvrijstelling voor transgenderzorg

Zit je in een zorgtraject voor een transitie en heb je afspraken bij verschillende hulpverleners? Vaak vinden die consultaties plaats tijdens de werkuren. De Vlaamse overheid komt als werkgever tegemoet aan die zorgnoden.

Tijdens je loopbaan als transgender personeelslid heb je recht op 20 dagen dienstvrijstelling voor zorg. Die zorg omvat:

  • fertiliteitsgesprekken
  • psychologische begeleiding
  • consultaties voor en na chirurgische ingrepen
  • consultaties bij de endocrinoloog, logopedist en dermatoloog.

De dienstvrijstelling geldt alleen voor personeelsleden bij de diensten van de Vlaamse overheid en krijg je alleen als je een attest voorlegt. Lees meer op de webpagina over dienstvrijstellingen.

Chirurgische ingrepen zijn niet inbegrepen in dat recht. Daarvoor doe je een beroep op het ziekteverlof. De andere dagen die nodig zijn voor de zorg, vraag je aan als gunst of als jaarlijks verlof.

Informatie voor specialisten

Wil je als diversiteitsambtenaar, HR-verantwoordelijke of selectieverantwoordelijke een inclusieve werkomgeving creëren voor transgender personen? Check dan zeker de volgende tips.