Gedaan met laden. U bevindt zich op: Centralisatie Brussel Kantoor en gebouwen

Centralisatie Brussel

De afgelopen jaren zijn we meer en meer ‘hybride’ beginnen werken, waarbij het kantoorgebouw slechts één van de mogelijke werklocaties is. Daardoor bleven onze kantoorgebouwen (ook die in Brussel) dikwijls onderbenut.

Tegelijk kwam een aantal gebouwen (door de zgn. ‘Inkanteling vastgoed’) een aantal Brusselse gebouwen in beheer van Het Facilitair Bedrijf. Na onderzoek bleek dat het merendeel van de daarin gehuisveste entiteiten opgenomen kunnen worden in de 3 Brusselse hoofdgebouwen: Herman Teirlinck, Hendrik Conscience en het nieuwe Marie-Elisabeth Belpairegebouw.

Hybride werken

Na de coronaperiode zijn we met zijn allen voluit ‘hybride’ beginnen werken. We werken immers meer en meer samen met collega’s vanop verschillende locaties en op verschillende tijdstippen.

Om tegemoet te komen aan die nieuwe, hybride werkrealiteit moeten ook onze kantoorgebouwen worden aangepast om (op een hybride manier) samen te werken, mekaar te ontmoeten en kennis te delen.

Meer uitleg over het hybride werken (video) en de huisvestingsprincipes in de gebouwen van Het Facilitair Bedrijf.(opent in nieuw venster)

Naar 3 grote kantoorgebouwen in de Brusselse Noordwijk

Voor de huisvesting van Vlaamse ambtenaren in Brussel werd in het kader van de zgn. ‘Inkanteling vastgoed’ geopteerd voor 3 grote kantoorgebouwen. Het is voordelig om het aantal gebouwen te reduceren om verschillende redenen:

  • om kosten en belastingen te drukken;
  • om samenwerking tussen entiteiten te bevorderen;
  • om specifieke infrastructuur maar eenmaal te moeten voorzien;
  • om meer gebruik te maken van de voorzieningen;

Een centralisatie van gebouwen zorgt met andere woorden voor een betere benutting van middelen en werkruimte en laat toe om de dienstverlening te optimaliseren.

Die centralisatiebeweging gaat van start met het verlaten van het Arenberg-, Ferraris- en Ellipsgebouw vanaf eind 2023. In 2024 zijn er daardoor in Brussel nog 3 grote kantoorgebouwen: het (nieuwe) Marie-Elisabeth Belpairegebouw, het Herman Teirlinck- en Hendrik Consciencegebouw.

Verhuizingen en verbouwingswerken in de bestaande gebouwen

Om die ‘inkanteling’ en de implementatie van het hybride werken mogelijk te maken, zullen in de 2 bestaande gebouwen (Teirlinck en Conscience) herinrichtingswerken uitgevoerd worden. Dit zal gepaard gaan met interne verhuizingen en de verdeling van de kantoorverdiepingen in toegewezen zones en gedeelde zones.

De verhuisbewegingen staan ingepland vanaf augustus 2024, te beginnen met Herman Teirlinck.

Aansluitend zullen de aanpassingswerken uitgevoerd worden in de gedeelde zones van het Herman Teirlinck- (verd. 2C, 6 & 8) en Hendrik Consciencegebouw (verd. 2B tem 5B).

Voorbeeld gedeelde zone in het Herman Teirlinckgebouw

Wist je dat er op de vierde verdieping van het Herman Teirlinckgebouw, zowel rond toren B als rond toren C, nieuwe gedeelde faciliteiten zijn gecreëerd?

Ze maken deel uit van een proefproject waarbij nieuwe opstellingen werden uitgetest, gericht op het creëren van meerwaarde in gemeenschappelijk gebruik.

Indeling en plannen

  • Indeling in Herman Teirlinck

Zodra de plannen beschikbaar zijn, lees je er hier meer over.

  • Indeling in Hendrik Conscience

Zodra de plannen beschikbaar zijn, lees je er hier meer over.

Plannen worden momenteel uitgewerkt in samenwerking met de betrokken entiteiten. Binnen elke entiteit is een SPOC aangesteld die hiervan ook op de hoogte is.

Handig om te weten