Gedaan met laden. U bevindt zich op: Gebruik van Google Workspace in Vlaamse scholen Nieuws

Gebruik van Google Workspace in Vlaamse scholen

Nieuwsbericht
6 juli 2023

In Nederland zijn de grootste privacyrisico’s bij gebruik van Google Workspace opgelost. Dat is positief nieuws voor het Vlaamse onderwijs, aangezien Google garandeert dat ze de aanpassingen uit Nederland ook in Vlaanderen zal doorvoeren.

In juni 2023 uitte de Vlaamse Toezichtcommissie AVG-wetgeving (VTC) haar bezorgdheid over de veilige verwerking van persoonsgegevens door Google Workspace in het onderwijs. Onderzoek uit Nederland vormde daarvoor de aanleiding.

De Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf liet op 5 juli 2023 in een brief aan de Nederlandse Tweede Kamer(opent in nieuw venster) echter weten dat de grootste vastgestelde risico’s daar intussen voldoende zijn afgenomen en dat Nederlandse scholen Google Workspace kunnen blijven gebruiken. Ook het Nederlandse SIVON(opent in nieuw venster) en SURF(opent in nieuw venster) geven dit advies. SURF en SIVON hebben met Google afgesproken om ook nieuwe privacy risico’s aan te pakken in een continu proces.

Het Vlaamse onderwijs bouwt verder op die positieve evolutie: Google ondertekende eerder de garantie dat ze alle aanpassingen uit Nederland ook in Vlaanderen zal doorvoeren. Dit zal de komende maanden verder worden opgevolgd.

Visual digitaal schild
© Orhan Turan/iStock/Getty Images Plus/via Getty Images

Minister van Onderwijs en Vorming Ben Weyts beantwoordde vorige maand in het Vlaams Parlement vragen over de brief van de VTC. Hij formuleerde de volgende oplossingsstrategie:

  • Het Kenniscentrum Digisprong updatete onlangs haar technische handleiding voor Google Workspace(PDF bestand opent in nieuw venster). Onderwijsinstellingen vinden er tips en tricks om privacyrisico’s maximaal te reduceren. Schoolbesturen zijn en blijven eindverantwoordelijk voor een veilig gebruik van (digitale) onderwijstoepassingen.

  • Vlaanderen en Nederland zullen intenser samenwerken. Er wordt gekeken naar de verdere mogelijkheden voor internationale samenwerking op dit gebied.

  • De minister gaf het Kenniscentrum Digisprong de opdracht om een haalbaarheidsstudie uit te voeren over hoe men in Vlaanderen in de toekomst gegevensbeschermingseffectbeoordelingen (DPIA’s) kan uitvoeren bij Vlaamse en internationale EdTech-spelers.

Bij verdere vragen kunnen schoolbesturen ook contact opnemen met de Data Protection Officer (DPO) van hun school of koepel.

Deze communicatie over Google Workspace staat los van de privacy audit die in Nederland is uitgevoerd op Chromebooks, ChromeOS en Chrome-browser. In dit traject hebben het Nederlandse SIVON en SURF afspraken gemaakt met Google over een nieuwe versie van ChromeOS. Deze aangepaste versie is rond augustus van dit jaar beschikbaar voor Nederlandse scholen. Ook rond een de zogenaamde Data Transfer Impact Assessment (DTIA - de verzending van gegevens naar de Verenigde Staten) verleent Google in Nederland haar medewerking. Het Kenniscentrum Digisprong volgt dit proces op.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Kenniscentrum Digisprong(opent in nieuw venster) om op de hoogte te blijven van de volgende updates.