Sinds 1 april 2022 is in België de Auvibel-thuiskopievergoeding voor consumenten uitgebreid naar computers, printers en e-readers. Ook de bestaande vergoedingen van tablets zijn gestegen. De thuiskopievergoeding is er voor apparaten en dragers waarmee gebruikers privékopieën kunnen maken van auteursrechtelijke werken. Door deze vergoeding is het maken van zulke kopieën voor eigen gebruik volgens de wet toegestaan zonder toestemming nodig te hebben, maar krijgen rechthebbenden alsnog een compensatie.

In het Wetboek van economisch recht (Artikel XI.233) voorziet men echter in een terugbetaling voor “erkende onderwijsinstellingen, die geluidsmateriaal en audiovisueel materiaal gebruiken voor didactische of wetenschappelijke doeleinden”. De voorwaarden voor terugbetalingen en vrijstellingen zijn vastgesteld in het Koninklijk Besluit van 18 oktober 2013 betreffende het recht op vergoeding voor het kopiëren voor eigen gebruik (hoofdstuk 6).

Concreet kan je dus als school een terugbetaling van deze Auvibelkosten vragen nadat je deze reeds betaald hebt via de factuur van je laptops of tablets.

Meer informatie hierover alsook alsook de voorwaarden voor het verkrijgen van een terugbetaling(opent in nieuw venster) vind je op de website van Auvibel.

Je kan als onderwijstelling ook aan je leverancier of groothandel van computers of tablets melden dat ze een vrijstelling kunnen aanvragen bij Auvibel(opent in nieuw venster) voor onderwijsinstellingen. Op die manier zijn de onderwijsinstellingen meteen ontlast van de administratieve rompslomp om telkens een terugbetaling te vragen bij Auvibel.

Meer informatie over vrijstelling en terugbetaling(opent in nieuw venster) vind je op de Auvibelwebsite.