Gedaan met laden. U bevindt zich op: 100 Wijken Platform: eerste werksessies in juni en juli 2023 Nieuwsberichten

100 Wijken Platform: eerste werksessies in juni en juli 2023

Nieuwsbericht
17 mei 2023

Ben jij met je gemeente of organisatie aan de slag met een LEKP-project dat past binnen 1 van de 3 werkprogramma’s van het 100 Wijken Platform? Wil je samen met andere wijken de harde noten kraken die overal terugkomen? Doe dan mee aan 1 van de werksessies op 14 juni, 27 juni en 4 juli.

60 lokale besturen en diverse organisaties wisselden in maart 2023 in de Blikfabriek (Hoboken) met elkaar uit over de uitdagingen van een geïntegreerde aanpak in de LEKP-werven. Het resultaat? 13 werkpunten(PDF bestand opent in nieuw venster) geïllustreerd met concrete voorbeelden en inzichten uit de praktijk.

Gemeentebesturen, lokale actoren, experts, Vlaamse overheden en koepelorganisaties zullen de 13 werkpunten van de oogstsessie geclusterd aanpakken via 3 werkprogramma’s: “Parel van het warmtenet”, “Iedereen mee!” en “Straten naar de toekomst”.

Doe mee met een werksessie

De 3 werkprogramma’s gaan van start in juni 2023 met een eerste werksessie. Herken jij je LEKP-project in 1 van de werkprogramma’s van het 100 Wijken Platform? Schrijf je dan in voor 1 van de werksessies!

  • “Parel van het warmtenet” - 14 juni
  • “Iedereen mee!”- 27 juni
  • “Straten naar de toekomst” - 4 juli (geannuleerd)

Tijdens de werksessie brengen we in kaart welke gemeenten in de testfase zitten van hun project en of bovenlokale actoren daarbij kunnen ondersteunen. We kijken naar de doorbraken die al zijn gemaakt en welke expertise nog ontbreekt.

Deelnemen aan een werkprogramma vergt wel een zeker engagement. Zorg ervoor dat je met je project de nodige ambitie, tijd, middelen en politieke wil hebt om binnen deze gezamenlijke kennisontwikkeling ook effectief de nodige experimenten en doorbraken te realiseren.

Procesverloop

Er volgt geen formele selectieprocedure of extra aanmelddossier. Inschrijven voor een werksessie volstaat. We zetten tijdens de werksessie ook de krijtlijnen uit voor het ondersteuningsaanbod en het procesverloop van het 100 Wijken Platform voor de komende 2 jaren. We beslissen samen:

  • welke 3 tot 4 wijken zich in de beste positie bevinden om de nodige doorbraken te testen. Zij zullen intensiever samenkomen en begeleid worden (4x per jaar, 2 jaar lang)
  • welke andere 8 tot 15 wijken als klankbord optreden en zo profiteren van de geleerde lessen en de richting voor de experimenten mee bepalen (2x per jaar, 2 jaar lang).

Op het jaarlijkse 100 Wijken Forum koppelen we de inzichten terug naar het breder LEKP-netwerk.