Gedaan met laden. U bevindt zich op: Geslaagde conferentie ‘Translating the European Green Deal into Local Action’ Nieuwsberichten

Geslaagde conferentie ‘Translating the European Green Deal into Local Action’

Nieuwsbericht
18 maart 2024

Op vrijdag 15 maart organiseerde ABB in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de EU de conferentie ‘Translating the European Green Deal into Local Action’. Meer dan 220 burgemeesters en lokale vertegenwoordigers van over heel Europa ontmoetten elkaar in het Europees Parlement en het Comité van de Regio’s, samen met 400 deelnemers van de EU-instellingen en andere organisaties. Het werd een inspirerende dag waarbij we expertise deelden over lokale klimaatactie.

Eurocommissaris Maroš Šefčovič en de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur openden de conferentie, en benadrukten daarbij het belang van het lokale niveau bij de implementatie van de Europese Green Deal. Daarna volgden panelsessies met experts van het lokale en Europese niveau, zoals Kurt Vandenberghe (Directeur-generaal DG CLIMA, Europese Commissie) en de burgemeesters van onder andere Dijon, Freiburg, Turku, Aalborg en Lodz. Het hoogtepunt van de dag was de ondertekening van de conferentieverklaring, die pleit voor een sterkere verankering van het lokale niveau in het Europese klimaatbeleid.

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) van de Vlaamse overheid vormde de inspiratiebron voor deze conferentie. Het LEKP formuleert namelijk concrete doelstellingen voor lokale besturen om het Europese klimaatbeleid te realiseren, en illustreert mooi de mobilisatiekracht van het lokale niveau binnen het klimaatverhaal. Vlaamse burgemeesters en schepenen uit Leuven, Mechelen en Gent deelden die dag volop hun ervaringen met het Vlaamse LEKP met hun Europese collega’s.