12de editie AEHT Cornet Trophy

28-29 februari & 1 maart 2024

Elf Belgische hotel- en toerismescholen nemen op 28, 29 februari en 1 maart 2024 deel aan de twaalfde editie van de AEHT Cornet Trophy. VTI Spijker uit Hoogstraten zal voor de tweede keer dit prestigieuze event organiseren. Leerlingen uit de verschillende scholen zullen het tegen elkaar opnemen in vier wedstrijddisciplines: culinary arts, restaurant service, pastry en tourist destination. Op dinsdag 6 februari volgden de deelnemers infosessies en workshops bij Brouwerij Palm - De Hoorn & Rodenbach.

Jarne, Eline en Wannes namen afgelopen november deel aan de internationale AEHT-wedstrijd in Vilnius

Tijdens de ‘AEHT Cornet Trophy’ nemen leerlingen van verschillende Belgische hotel- en toerismescholen het tegen elkaar op in vier disciplines. Deze wedstrijd is tevens de landelijke preselectie voor de jaarlijkse Europese AEHT-wedstrijd en conferentie. De 37ste editie zal plaatsvinden van 4 tot 9 november 2024 in Riga, Letland.

De medaillewinnaars van de vorige nationale AEHT-wedstrijd die doorging bij PIVA Antwerpen

Jonge professionals

Al sinds 2011 engageert Brouwerij Palm – De Hoorn & Rodenbach zich om haar schouders onder het Belgische AEHT-project te steken. Voor hen is de ondersteuning van AEHT een educatief en maatschappelijk project: de brouwerij biedt studenten met een horecaopleiding de kans om hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen. Jonge professionals maken kennis met de rijke Belgische biercultuur door hun productkennis, vaardigheden in beer-and-food pairing en de serveerkunde van bier in te zetten tijdens de verplichte onderdelen binnen de wedstrijddiscipline restaurant service. Als hoofdsponsor van deze wedstrijd schenkt de brouwerij elk winnend team een mooi bedrag waarmee ze kunnen deelnemen aan de internationale wedstrijd.

Om de deelnemers voor te bereiden op de wedstrijd, organiseerde de brouwerij een contactdag op dinsdag 6 februari. Daar leerden de studenten elkaar al beter kennen terwijl ze deelnamen aan verschillende workshops en infosessies.

Naast Brouwerij Palm – De Hoorn & Rodenbach is ook VLAM nauw betrokken bij de wedstrijddiscipline culinary arts. VLAM plaatst tijdens deze editie ‘zeekat’ en het ‘zenuwstuk van het rund’ in de kijker. Sinds 2022 is driesterrenchef Viki Geunes de trotse peter van de AEHT Trophy.

Roger van Damme, verkozen tot beste patissier ter wereld in 2017 en ambassadeur van de Hoogstraatse aardbei, is nauw betrokken bij de pastrydiscipline. Onze Hoogstraatse aardbei is dan ook een verplicht te gebruiken product tijdens de pastrywedstrijd.

Kaasaffineurs Van Tricht zijn sinds enkele jaren een gewaardeerde partner. Zij selecteren enkele lokale kazen om te integreren in het wedstrijdconcept. Uiteraard in combinatie met een bier uit het aanbod van Brouwerij Palm – De Hoorn & Rodenbach.

Tot slot stellen de kandidaten van de wedstrijd tourist destination Hoogstraten voor als toeristische bestemming. Toerisme Vlaanderen is samen met de stad Hoogstraten en VisitHoogstraten nauw betrokken bij de wedstrijdopdracht.

Wat maakt de AEHT Cornet Trophy nu zo uniek?

De wedstrijd vergt niet enkel de eigen vakkennis en creativiteit van de individuele leerling. Elke deelnemer vormt een team met een leerling van een andere school. Op korte tijd moeten de studenten samen een recept of presentatie uitwerken, de taken verdelen en op elkaar afstemmen. Dat maakt de wedstrijd bijzonder: teamwork is de sleutel tot succes en gedeelde verantwoordelijkheid primeert.

Contact

Stefan.jaeken@spijker.be

Meer info over de wedstrijd en wedstrijdreglementen zijn beschikbaar via

www.vti-spijker.be