Beursverslag CPMA: 13 en 14 april 2016

Van 13 tot 14 april organiseerde de Canadese Produce Marketing Association (CPMA) voor de 91ste keer haar jaarlijkse Convention & Trade Show. De groente- en fruitvakbeurs vond deze keer plaats in Calgary, aan de westkust. VLAM was opnieuw van de partij om het Belgische productaanbod in de kijker te zetten.

De beurshal in het Stampede BMO Center werd gevuld met zo’n 230 standhouders. Het overgrote deel was afkomstig uit Canada en de Verenigde Staten. Deze editie trok bijna 3.000 bezoekers uit alle segmenten van de AGF-keten. Toch is Calgary een minder succesvolle locatie. Daarom vond de beurs voor de laatste keer in Cowtown plaats. Vanaf 2017 strijkt CPMA jaarlijks afwisselend neer in Toronto, Vancouver en Montréal.

Belgische stand
Samen met groente- en fruitexporteur Rotom en een BelOrta-vertegenwoordiger was VLAM aanwezig met een eigen stand van 27m². Grote sfeerfoto’s van witloof, paprika, prei en Conference-peer trokken al van ver de aandacht. Ook de productpresentatie viel op en de bezoekers waren verrast door het Belgische groente- en fruitassortiment. De stand was onder andere gevuld met groene, rode en gele paprika’s, uitgestald in drie ranke vazen, Belgisch witloof, verschillende tomatenvariëteiten, prei, knolselder en Conference-peren.
Fijnproevers konden genieten van proevertjes met Belgische producten ter plaatste bereid door een chef-kok. Op het menu stonden onder andere preisoep, Conference-peer met Manchego-kaas en een Canadian Waldorf Salad met witloof, knolselder en kreeft.

Exportcijfers
Canada is een sterk ontwikkelde markt van bijna 35 miljoen consumenten maar heeft omwille van de uitgestrektheid van het land een lage bevolkingsdichtheid. Met Canada opent zich een nieuwe markt voor Belgische peren die op termijn het zware verlies van de Russische markt voor een deel kan compenseren. Dit land voert op dit ogenblik (in 2015) zo'n 71.337 ton peren per jaar in, waarbij de volumes afkomstig uit België stilaan toenemen.
De Belgische export van fruit en groenten naar Canada schommelt al enkele jaren rond 120 à 150 ton voor vers fruit en rond 1.000 ton voor verse groenten. Voornamelijk prei (224 ton) en witloof (251 ton) vinden hun weg vanuit België naar Canada. België is bovendien topleverancier voor witloof aan Canada. De top 5 van West-Europese producten die Canada importeert zijn appels (212.000 ton), sla (282.000 ton), tomaten (201.500 ton), kolen (252.000 ton) en paprika (123.000 ton). Uitgezonderd voor appelen, mag België zich voor deze producten vaak bij de top 10 leveranciers rekenen.
De volgende editie zal plaatsvinden van 10 tot 11 mei 2017 in Toronto, Ontario. VLAM zal opnieuw aanwezig zijn. Tot dan!

 

Download documenten