Beursverslag Fruit Attraction Madrid 2023

Belgische aardappel, groente- en fruitsectoren gedijen in de Spaanse zon

Met vijftien exporteurs van groenten en fruit, vier aardappelspecialisten en een jongplantenbedrijf trok VLAM van 3 tot 5 oktober opnieuw naar Madrid. Daar werd de vijftiende editie van de internationale AGF-vakbeurs Fruit Attraction gevierd.

Fruit Attraction Madrid 2023 was het perfecte platform om de aanwezigheid en impact van deze sectoren in de schijnwerpers te zetten. Het werd opnieuw een geslaagde editie: veel bezoekers, veel standhouders en kwalitatieve gesprekken.

De beurs in cijfers

Fruit Attraction verwelkomde 103.868 professionele bezoekers uit 145 landen tijdens deze 15de editie. Ook bij de 2.000 standhouders was het opnieuw duidelijk dat de beurs verder reikt dan de Spaanse grenzen.

VLAM als koepel voor aardappelen, groenten en fruit en jongplanten

Dit jaar kon men de VLAM groepsstand terugvinden in hal 6 en namen we met ons paviljoen een ruime oppervlakte van 384 m² in. Bij het binnenwandelen van de beursgebouwen zagen de bezoekers meteen een grote banner van 18 m breed met de opvallende boodschap dat de Belgische bedrijven in hal 6 stonden. Het was afwachten wat de nieuwe locatie in hal 6 zou brengen, maar door de aanwezigheid van Franse en Nederlandse bedrijven, was men achteraf wel tevreden van de bezoekers.

Bij de VLAM-deelnemers zien we duidelijk het groeiende belang van de beurs. Voor groenten en fruit waren vijftien bedrijven aanwezig: BelExport, Belgian Fruit Valley, BP Fruitcraft, Calsa, Demargro, Devos Group, Fresh Fruit Service, Nicolai Fruit, Pacbelimex, REO-veiling, Rotom/Orca, Vergro en Devleeschouwer en Fruithandel Wouters. Vanuit de aardappelsector stonden Binst Breeding & Selection, De Aardappelhoeve, Pomuni en Warnez op de VLAM-stand. Decock Plants, jongplantenbedrijf, en Cuvelier Fruit waren dit jaar voor de eerste maal aanwezig om hun producten te presenteren aan een internationaal publiek. Naast de VLAM-stand tekenden ook BelOrta en Coöperatie Hoogstraten present met een eigen stand.

Een ruime productpresentatie van een kleurrijk assortiment verse groenten,vers fruit en aardappelen trok alvast de aandacht van de bezoekers.

Spanje: een belangrijke exportbestemming

Binnen Europa is Spanje niet de enige belangrijke exportbestemming voor Belgische groenten en fruit, maar het is ongetwijfeld een van de voornaamste. Met een exportwaarde van meer dan 144 miljoen euro, heeft Spanje zich opgewerkt tot onze vijfde grootste afzetmarkt voor zowel verse groenten als vers fruit. Deze relatie is gebaseerd op wederzijdse handel en een groeiende vraag naar Belgische producten.

Verse groenten: prei en tomaten schitteren

Binnen de categorie verse groenten zijn prei en tomaten bijzonder populair in Spanje. De Spaanse consumenten zijn dol op de kwaliteit en versheid van onze prei en tomaten. Daarnaast vinden ook andere groenten zoals paprika, witloof, kropsla en kolen hun weg naar de Spaanse markt, met aanzienlijke verkoopvolumes.

De Belgische groente- en fruitmix is niet beperkt tot Spanje. Wereldwijd worden Belgische producten gewaardeerd om hun kwaliteit, versheid en diversiteit. Onze verse groenten en fruit vinden hun weg naar tal van landen over de hele wereld. Van de Verenigde Arabische Emiraten tot Japan, van de Verenigde Staten tot Zuid-Afrika, Belgische producten genieten internationale erkenning.

Vers fruit: peren zijn de ster

Belgisch vers fruit, met peren als boegbeeld, vindt gretig afzet in vele landen. Het exportvolume van peren is gestaag toegenomen en heeft de wereldmarkt veroverd. De afzet van Belgische peren naar Spanje is gestaag toegenomen en bereikt nu indrukwekkende volumes van 33.600 ton. Onze peren zijn een favoriet in landen als Italië, Duitsland, Frankrijk, en nog veel verder. De export van appelen, aardbeien en andere fruitsoorten draagt bij aan de wereldwijde erkenning van Belgische producten.

België: een betrouwbare internationale leverancier

Niet alleen is Spanje een cruciale exportmarkt voor Belgische groenten en fruit, maar België blijft ook een solide leverancier voor Spanje. Ons klein land staat op de zesde plaats in de top-10 leveranciers van verse groenten in Spanje en op de negende plaats voor fruit. Dit benadrukt de wederzijdse afhankelijkheid tussen de twee landen op het gebied van agrohandel.

België blijft niet alleen binnen de Europese grenzen, maar ook wereldwijd een betrouwbare leverancier van verse groenten en vers fruit. Ons land staat bekend om zijn kwaliteitscontroles, duurzame teeltmethoden en zorgvuldige oogstpraktijken, wat bijdraagt aan het positieve imago van Belgische producten op internationaal niveau.

Heropleving van Belgische consumptieaardappelen

De export van Belgische consumptieaardappelen heeft na enkele moeilijke jaren weer de wind in de zeilen. Spanje speelt hierin een cruciale rol als de vijfde belangrijkste afzetmarkt voor dit product. Bovendien bedraagt het Spaanse aandeel in de export van verwerkte aardappelproducten ongeveer 6% van het totale exportvolume, wat de dynamiek tussen de twee landen in de aardappelindustrie benadrukt.

Conclusie

Fruit Attraction Madrid 2023 heeft laten zien dat de Belgische aardappel, groente- en fruitsectoren niet alleen gedijen in Spanje, maar ook internationaal bloeien. De export naar Spanje is slechts een voorbeeld van de grotere trend van groei en erkenning op de wereldmarkt. Onze land- en tuinbouwproducten zijn in trek in tal van landen over de hele wereld, en onze sectoren blijven investeren in kwaliteit, duurzaamheid en innovatie om deze internationale positie te behouden en te versterken. De toekomst van de Belgische aardappel, groente- en fruitexport is veelbelovend.

De volgende editie van Fruit Attraction is gepland van 8 tot 10 oktober 2024.