Gilles Pauwels van traiteurzaak Vis Ateljee wint Nationale Horecawedstrijd met schartong en wordt Viskok van het Jaar 2024

Vijf finalisten streden op Horeca Expo Gent voor de titel van Viskok van het Jaar 2024 op 20 november. Gilles Pauwels van traiteurzaak Vis Ateljee in Pittem maakte het lekkerste en origineelste gerecht met schartong, de Vis van het Jaar 2023, volgens de vakjury en won de Nationale Horecawedstrijd 2023. Hij maakte een ballotine van schartong met risotto van Limburgs gepofte boekweit, structuren van Oostendse dulse, beurre blanc van Speciale Belge de Poes, girolle en citroenverbena.

Gilles Pauwels, Viskok van het Jaar 2024
© Frank Croes

Schartong, Vis van het Jaar 2023

VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor schartong als Vis van het Jaar 2023. Schartong is een platvis en is familie van de tarbotten. De Belgische visserij op schartong kent een lange traditie. Schartong wordt vandaag eerder als gewenste bijvangst van tong opgevist, vooral in het Bristolkanaal, de Keltische Zee en in de Golf van Biskaje. Het merendeel van de schartong die Vlaamse vissers aanlanden is bestemd voor de Spaanse markt, waar schartong erg gegeerd is. VLAM en de visserijsector zien echter ook kansen voor deze vis in eigen land, waar de vis nog weinig bekend is. Schartong is superlekker wanneer hij op de graat wordt gebakken. Recepten met andere platvissen zoals tong, tongschar en pladijs zijn ook goed toepasbaar op schartong.

De wedstrijd

De Nationale Horecawedstrijd van VLAM met de Vis van het Jaar vond al voor de 34ste keer plaats tijdens Horeca Expo in Flanders Expo Gent. De wedstrijd is voorbehouden aan professionele chefs.

De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door North Sea Chef Filip Claeys, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en streden op 20 november live in de demonstratiekeukens van Horeca Expo voor de titel van ‘Viskok van het Jaar 2024’.

Dit waren de laureaten/finalisten:

Yves Aerts van restaurant Amitié in Kinrooi
Arnout Desmedt van traiteurszaak A Cook in Keerbergen
Jonas Boel van Bar Coupe in Temse
Diego De Baets als privéchef voor Atelier D in Brugge
Gilles Pauwels van traiteurszaak Visateljee in Pittem

Winnaar werd Gilles Pauwels met een ballotine van schartong met risotto van Limburgs gepofte boekweit, structuren van Oostendse dulse, beurre blanc van Speciale Belge de Poes, girolle en citroenverbena.

Het winnende gerecht, Viskok van het Jaar 2024
© Frank Croes

Prijzen

De winnaar van de wedstrijd kreeg de 'Viskok van het Jaar'-trofee van kunstenaar Marc Vanhecke, het diploma ‘Winnaar - Viskok van het Jaar 2024’, een cheque ter waarde van € 750 en een dinerkaart voor twee personen bij restaurant Boury in Roeselare. Er worden ook vijf bonnen ter waarde van € 200 verloot om te gaan eten in het winnend restaurant.

De laureaten ontvingen elk: het diploma 'Laureaat - Viskok van het Jaar 2024' en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge.

Trofee

Foto’s van de wedstrijd en de recepten van de laureaten zijn beschikbaar voor de pers op verzoek. Stuur hiervoor een mailtje naar pers@vlam.be.