Malnutrition Awareness Week belicht de strijd tegen ondervoeding

Rol van zuivel in preventie: extra portie vermindert risico op ondervoeding

Vandaag begint de Malnutrition Awareness Week* (6-12 november 2023). Die vestigt de aandacht op het feit dat ondervoeding meer zieken en ouderen treft dan gedacht. Dit gaat niet alleen ten koste van levenskwaliteit maar ook van de volksgezondheid. Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen: uniek voedingsonderzoek toont aan dat zuivel een belangrijke rol kan spelen om ondervoeding bij ouderen tegen te gaan.

Ondervoeding tijdig opsporen maar ook de nodige voedingsondersteuning bieden, blijven onderschatte aspecten. Uit onderzoek van Dr. Sandra Iuliano (University of Melbourne) blijkt dat er alvast eenvoudige stappen te nemen zijn in de strijd tegen ondervoeding in woonzorgcentra wat het voedingsaanbod betreft.

Wat extra zuivel: minder botbreuken door minder ondervoeding

Dr. Sandra Iuliano voerde een grootschalige twee jaar durende voedingsinterventiestudie uit met het oog op minder valincidenten en fracturen in woonzorgcentra**. Heupfracturen maken er 42% uit van alle fracturen. Die zorgen bovendien voor extra ziektelast en -kosten voor zowel het gezondheidssysteem als voor de woonzorgcentra, ook in ons land.

Extra zuivel verwerken in de voeding resulteerde in 11% minder valpartijen, 33% minder botbreuken en 46% minder heupfracturen. De algemene levenskwaliteit verbeterde.

Vertrouwde en veelzijdige bron van calcium en eiwitten

De verklaring van deze opmerkelijke resultaten was minder risico op ondervoeding en een beter onderhoud van de spiermassa en botdensiteit. Dat dankzij een geoptimaliseerde inname van calcium (1100 mg) en eiwitten (1,1 g/kg lichaamsgewicht).

Melk en melkproducten zijn bovendien qua smaak en gebruik vertrouwde producten voor ouderen maar ook voor koks in de zorg. Zij kunnen zuivel op veel verschillende, eenvoudige en lekkere manieren in de voeding verwerken en aanbieden. Het is namelijk belangrijk om nutriëntrijk voedsel aan te bieden dat ouderen ook lekker vinden en herkennen. Om die redenen koos dr. Iuliano voor melk en melkproducten als interventiemaatregel.

Investeren in goede basisvoeding

“De studie van Dr. Iuliano laat zien dat kleine, eenvoudige aanpassingen in de voeding al verschil kunnen maken in de strijd tegen ondervoeding. Investeren in goede basisvoeding betekent investeren in meer levenskwaliteit. Het kan de nood aan dure medicatie en suppletie, maar ook aan hoog oplopende ziekte- en zorgkosten, helpen voorkomen of verminderen,” concludeert voedingsdeskundige Inge Coene van NICE (Nutrition Information Center), naar aanleiding van een ‘Meet the Expert’-sessie rond voeding in de zorg met als centrale gast Dr. Sandra Iuliano.

* Een initiatief van Optimal Nutritional Care for All (ONCA) Europe en Belgian Alliance ONCA

** Iuliano, S., Poon, S., Robbins, J., Bui, M., Wang, X., De Groot, L., Van Loan, M., Zadeh, A. G., Nguyen, T., & Seeman, E. (2021). Effect of dietary sources of calcium and protein on hip fractures and falls in older adults in residential care: cluster randomised controlled trial. BMJ (Clinical research ed.), 375, https://doi.org/10.1136/bmj.n2364

Extra referenties

S. Iuliano, S. Poon, J. Robbins, X. Wang, M. Bui, E. Seeman. Provision of high protein foods slows the age-related decline in nutritional status in aged care residents: a cluster-randomised controlled trial. J Nutr Health Aging 2023;27 (2): 166-171 - https://doi.org/10.1007/s12603-022-1868-7

Yeji Baek, Sandra Iuliano, Judy Robbins, Shirley Poon, Ego Seeman, Zanfina Ademi. Reducing hip and non-vertebral fractures in institutionalised older adults by restoring inadequate intakes of protein and calcium is cost-saving. Age and Ageing 2023; 52: 1–7 - https://doi.org/10.1093/ageing/afad114