Melkproducten scoren in China

Met drie zuivelbedrijven nam VLAM begin november in China deel aan de snel groeiende voedingsvakbeurs FHC China in Shanghai. Milcobel, INEX en AGRAL blikken terug op een zeer geslaagde editie, waarbij veel prospecten konden kennismaken met een breed gamma aan Belgische melkproducten. Deze beursdeelname past in een Europees project van VLAM om zuivel buiten de Europese grenzen te promoten.

Groeiende beurs
De jaarlijkse FHC China is het grootste event in China voor voeding en de 20ste verjaardag van de beurs ging door op 7, 8 en 9 november 2016 in Shanghai. Maar liefst 2.350 standhouders uit 66 landen en regio’s namen deel om zaken te doen met de snel groeiende Chinese markt, die ook ruim vertegenwoordigd was. De beursorganisatoren telden tijdens deze editie immers meer dan 65.000 inkopers uit de sectoren horeca, detailhandel, import en distributie.

Ondanks de vertraging in andere sectoren van de Chinese economie blijft de vraag naar import van voedingswaren groeien, en dit blijkt ook in de groei van de verhuurde oppervlakte. Food and Hotel China is t.o.v. vorig jaar gegroeid met 16% en neemt inmiddels 7 hallen in, wat neerkomt op een oppervlakte van 73.500 m² of 8 voetbalvelden.

Tevreden Belgische standhouders
Onder de VLAM-koepel namen Milcobel, INEX en AGRAL deel. Alle drie blikken ze terug op een zeer succesvolle beurs. Op de VLAM-stand werd een heel breed gamma aan melkproducten gepresenteerd aan het Chinese koperspubliek, gaande van UHT-melk en gearomatiseerde melk tot poeder, mozarellakaas en boter. De drie bedrijven hadden de handen meer dan vol om de Chinese prospecten te ontvangen en waren vooral erg enthousiast over het hoge potentieel van de handelsgesprekken.

Wordt vervolgd
Deze beursdeelname past in de campagne ‘White Gold from Europe’, waarbij VLAM 50% Europese cofinanciering krijgt van Europa om zuivelproducten te promoten buiten de Europese grenzen. In 2017 wordt het laatste hoofdstuk van dit project uitgevoerd: Gulfood Dubai (eind februari/begin maart) en SIAL China (mei) staan al met stip op de agenda. Een deelname aan Food and Hotel Indonesia blijft nog even in beraad, afhankelijk of meer van onze bedrijven worden opgenomen op de gesloten lijst.

In het voorjaar van 2017 dient VLAM alvast een nieuw dossier in bij Europa zodat de inzet op die verdere markten hopelijk naadloos kan verdergezet worden in 2018.

Download documenten