Nieuwe podcastreeks biedt antwoord op kritische vragen over zuivel

Vandaag lanceert VLAM de podcastserie De Zuivele Waarheid: vijf afleveringen die een eerlijke en actuele kijk bieden op de melkveehouderij in België. Host Hetty Helsmoortel ging op zoek naar concrete antwoorden op kritische vragen van de consument. Die zit met vragen zoals: “Is melk nu eigenlijk écht goed voor je gezondheid? Wat is de impact van zuivelproductie op het milieu? Horen koeien niet thuis in de wei in plaats van in de stal?

Hetty Helsmoortel is de host van De Zuivele Waarheid

Twee op de vijf consumenten kijkt kritisch naar het eten op hun bord en heeft een heleboel vragen over waar dat eten vandaan komt, welke impact het heeft op de planeet en meer. Hetty Helsmoortel, wetenschapswatcher en host van de reeks, ging in dialoog met consumenten om in kaart te brengen welke vragen zij zich stellen. Met die vragen trok Hetty naar gerenommeerde academici, voedingsdeskundigen en Vlaamse melkveehouders, om een concreet antwoord te krijgen.

Met de vragen van de consument op zak sprak ik met experts ter zake over zuivel in relatie tot gezondheid, duurzaamheid, dierenwelzijn en veelzijdigheid. Stuk voor stuk mensen die vanuit hun expertise licht werpen op de vragen die de Vlaming zich stelt over de zuivelsector en zijn producten”, aldus Hetty. “De podcast biedt de kritische consument zo een zeer eerlijk en actueel beeld van hoe het er in de Belgische zuivelsector aan toe gaat. Een must voor iedereen die goed geïnformeerd wil zijn.

Hetty trok ook het veld in: ze ging op reportage bij verschillende Vlaamse melkveehouders om met eigen ogen te zien en te ervaren hoe de vork aan de steel zit. Tot slot ontbreekt ook het culinaire niet: Hetty nodigde The Messy Chef Jelle uit om in elke aflevering een smakelijk zuivelrecept te bereiden.

De podcast De Zuivele Waarheid kan je beluisteren via Spotify, Google Podcast, YouTube en Apple Podcast.