Sam Van Houcke van restaurant Onder de Toren wordt ‘Viskok van het Jaar 2017’

Sam Van Houcke van restaurant Onder de Toren maakte volgens de jury het lekkerste en origineelste gerecht klaar met tongschar in de hoofdrol op de Nationale Horecawedstrijd tijdens Horeca Expo in Gent vandaag, 21 november. Sam Van Houcke steekt naast enkele prijzen ook de titel van ‘Viskok van het Jaar 2017’ op zak.

Tongschar, Vis van het Jaar 2016
VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor tongschar als Vis van het Jaar 2016. Tongschar is minder gekend maar heeft een groot potentieel voor onze vissers én voor onze keuken, zowel thuis als in de horeca. De Nationale Horecawedstrijd is een jaarlijks terugkerende wedstrijd van VLAM om de Vis van het Jaar meer ingang te doen krijgen bij de Belgische horeca.

De wedstrijd
De Nationale Horecawedstrijd is voorbehouden aan professionele koks. De uitdaging bestaat erin het lekkerste en origineelste gerecht op de kaart te zetten met de Vis van het Jaar, ditmaal tongschar, als hoofdingrediënt. De deelnemers stuurden hun recept met een schets van de presentatie naar VLAM.
Eind oktober maakte de vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Philippe Meyers, een voorselectie uit de deze recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en bereidden op 21 november live in de demonstratiekeuken van Horeca Expo hun gerecht.

De finalisten
Olivier Dumalin van Atelier – Culinaire traiteur Ducheyne in Brugge
Jeremy Girvan van Chef à domicile – GJCOOK in Brussel
Sam Van Houcke van Restaurant Onder de Toren in Hansbeke
Hendrik Dequeker van Restaurant Kok au Vin in Brugge
Bart Gils van Resto Signatuur in Hoogstraten

Sam Van Houcke won met het gerecht 'Tongschar - zeekraal - kokkels - venkel - tom ka kai'.

Prijzen
De winnaar van de wedstrijd ging naar huis met de 'Viskok van het Jaar'-trofee en -diploma, een cheque ter waarde van € 1.250, een waardebon van € 250 te besteden bij ISPC aangeboden door Horeca Expo, en een dinerkaart voor twee personen bij Peter Goossens, Restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem.
De laureaten ontvingen elk: een 'Viskok van het Jaar'-diploma en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge.

Voor foto’s van de finalisten, de recepten en het wedstrijdverloop kunt u terecht bij pers@vlam.be.

Download documenten