Stadstuin Grote Markt wint Openbaargroen-award 2016

De VVOG-wedstrijd Groene Lente reikt een speciale award uit aan een openbaargroen-project dat gerealiseerd werd met een opvallende inbreng van een professionele tuinaannemer. Dit jaar gaat de Openbaargroen-award naar de ‘intieme stadstuin’ op de Grote Markt van Turnhout, uitgevoerd door Hoebenschot Plant en Tuin.
Met deze award willen VLAM en VVOG het maatschappelijk belang van openbaar groen in de kijker stellen en wijzen op de meerwaarde van een professionele aanpak door de inschakeling van een tuinaannemer.

“De heraanleg van de Grote Markt in Turnhout gebeurde door een wegenbouwer. Voor de tuin rond de kerk deed hij beroep op een tuinaanlegger, maar zowel de oorspronkelijke plantenkeuze als de aanleg waren niet ideaal,” zegt Geert Laenen van Hoebenschot Plant en Tuin.

Zo was men bij de plantenkeuze bijvoorbeeld vergeten dat de tuin aan de noordkant van de kerk zelden zon krijgt, waardoor heel wat planten slecht groeiden. Ook was de beplanting nogal onderhoudsintensief en was er onvoldoende rekening gehouden met de beperkte ervaring van het stadspersoneel met zo’n beplanting. Het gevolg was dat de tuin vrij snel overwoekerd raakte met onkruid. De haagstructuren waren dan weer slecht aangeplant, waardoor heel wat planten afstierven.

“Toen de stad Turnhout ons contacteerde omdat er iets met de tuin moest gebeuren, stelden we voor om ons eerst een kleine ontwerpopdracht te geven. Wij hebben getracht om de oorspronkelijke prairiesfeer van de beplanting, met siergrassen en vaste planten, zoveel mogelijk te bewaren. Maar we hebben de groepen wat groter gemaakt om het wow-effect te versterken. En vooral om het onderhoud te vergemakkelijken. Omdat de tuin vrij intensief wordt gebruikt, en mensen soms wel eens door de beplanting lopen, hebben we ook gekozen voor sterke, wat ruigere planten. De haagstructuren hebben we wat vereenvoudigd en we hebben de hagen extra verzorgd en grondverbetering toegepast”, vertelt Geert Laenen van Hoebenschot Plant en Tuin enthousiast.

Aanvankelijk wilde de stad het onderhoud van de tuin uitbesteden. “Maar ik heb hen, misschien tegen mijn eigen belang in, ervan kunnen overtuigen dat het belangrijk was om het onderhoud op zo’n prominente plaats in de stad door eigen mensen te laten uitvoeren. Ik ben als ontwerper en als aannemer zeer tevreden over het resultaat, maar ook over het feit dat het onderhoud goed geregeld is”, besluit Geert Laenen.

In 2017 is Hamont-Achel de Bloemen- en Groengemeente.

 

Meer info
Hoebenschot Plant en Tuin
Lisseweg 18 | 2450 Kasterlee
hoebenschot.be

Bekijk alle laureaten binnen de diverse categorieën van Groene Lente 2016.

 

Download documenten