Talrijke nieuwigheden op de Forall-voorjaarsbeurs

Op de voorjaarseditie van Florall, die op 5 maart plaatshad in Waregem Expo, presenteerden 67 producenten en 13 toeleverings- en exportbedrijven hun voorjaarsaanbod. Dat bestaat uit een vrij compleet assortiment van groene en bloeiende kamerplanten, naast allerhande visueel aantrekkelijke planten met toepassingsmogelijkheden in de tuin, op het terras of in de woonkamer. De standhouders toonden zich tevreden over de interesse, die de bezoekers uit binnen- en buitenland aan de dag legden.

Florall awards

Tijdens deze editie beoordeelde een vakjury 12 nieuwe cultivars en 4 verkoop- of marketingconcepten.

Bij de nieuwe variëteiten werden onder meer klimaat- en toekomstbestendigheid, het uitzonderlijk karakter, de meerwaarde binnen het bestaande assortiment, de visuele aantrekkelijkheid en de totaalindruk beoordeeld. Het goud werd toegekend aan Pyracantha coccinea ‘Orange Star’, een inzending vanuit de Nederlandse vakbeurs GrootGroenPlus, waar Florall mee samenwerkt. Het zilver ging naar Carpinus betulus ‘Frank Lagaert’, door de jury een inheemse Vlaamse bonsai genoemd. Brons ging tenslotte naar Distylium ‘Coppertone’, een middelhoge en zeer gezonde groenblijvende struik.

Bij de nieuwe concepten ging het goud naar First Editions®, een reeks van 75 variëteiten die onder ditzelfde concept verkocht worden op het moment dat ze zich op hun best presenteren. Zilver ging naar een banner die de kwaliteiten van het siergras Carex belicht en die aan de verkooptafel kan worden gehecht. Brons was voor ‘Plant of the future’, waarmee planteninformatie wordt aangereikt via borden, labels en een ondersteunende website.

De publieksprijsging naar Agapanthus africanus ‘White Willy’. De bezoekers mochten beoordelen welke nieuwe variëteit hen het meeste kon bekoren, en deze rijkbloeiende Agapanthus stal de meeste harten.

De najaarseditie van Florall is voorzien op 20 augustus 2024. Dat wordt een speciale editie, die aangegrepen wordt om het dertigjarig bestaan van de professionele vakbeurs te vieren.

Op de volgende pagina’s kan u de volledige beschrijving van de bekroonde variëteiten vinden.

Contact, ook voor hoge resolutie foto’s

Miet Poppe, secretaris Florall
Tel. 0474/60.81.54
www.florall.be info@florall.be

Categorie: Concept

Goud : First Editions®

Willy De Nolf www.denolf.com , firsteditionsplants.com

Onder dit merk worden meer dan 75 heestervariëteiten met meerwaarde voor de tuin verkocht. De jury vindt dat het concept vertrekt vanuit het hoofd van de klant en de kleinhandelaar. De variëteiten worden telkens aangeboden op het moment dat ze visueel aantrekkelijk zijn, waardoor het aanbod in de winkel zich automatisch vernieuwt. Ook het point of sale materiaal is visueel aantrekkelijk.

First Editions

Zilver : Carex

Planten Stevens VOF planten.stevens@gmail.com

Stevens ontwikkelde een banner die aan de verkooptafel bevestigd wordt en de kwaliteiten van Carex belicht. De jury vindt dat de banner de eigenschappen en pluspunten van de plant op een leesbare en begrijpbare manier voorstelt. De presentatie op de beurs was uitmuntend.

Carex

Brons : ‘Plant of the Future’

a.Sierplant.be www.PlanttheFuture.be

Lagerstroemia is klaar voor de klimaatverandering en is ook een perfecte bijenplant. Dit concept wil de consument en handel nog beter laten kennismaken met die kwaliteiten. Een aantrekkelijk bord met QR-code wordt bevestigd aan de CC-kar, waarin de planten gepresenteerd worden in het tuincentrum. Dit wordt ondersteund met aangepaste labels, een beachvlag en info op: www.PlanttheFuture.be.

Plant of the Future

Categorie: Variety

Goud: Pyracantha coccinea ‘Orange Star’

Van der Sar-Vermaat en Vromans kwekerijen BV plantipp.eu

De doornloosheid is een nieuwigheid binnen het assortiment. Verder vindt de jury het groenblijvend blad en de gekleurde bessen, die ook tijdens de winter op de plant blijven, een meerwaarde. De Pyracantha is droogteresistent, de bloemen zijn interessant voor bijen en de vruchten trekken vogels aan. Dit is een inzending via GrootGroenPlus. Op de foto: Didier Hermans, bestuurder van GrootGroenPlus.

Pyracantha coccinea ‘Orange Star’

Zilver: Carpinus betulus ‘Frank Lagaert’

Proefcentrum voor Sierteelt pcsierteelt.be

Deze Carpinus betulus, die vermeerderd werd op de kwekerij van David Bömer (NL), valt op door de compacte groeiwijze en het fijne blad. De jury ziet veel mogelijkheden voor op het terras en voor gebruik als solitair in een stadstuin. “Het is een inlandse bonsai, een nieuwe toepassing van wat altijd een haagplant was.” Deze cultivar is een sterke nieuwkomer binnen het assortiment klimaatbomen. Hij wordt gelanceerd ter ere van Frank Lagaert, voor zijn inzet op het PCS bij het zoeken naar een breed assortiment bomen geschikt voor onze nieuwe klimaatomstandigheden. Op de foto: Dominique Van Haecke, onderzoeker boomkwekerij op het PCS.

Carpinus betulus ‘Frank Lagaert’

Brons: Distylium ‘Coppertone’

Willy De Nolf www.denolf.com

Distylium ‘Coppertone’ heeft een koperrood nieuw blad dat uitgroeit tot fris blauwgroen. Deze groenblijvende struik is ziekteresistent en flexibel en is een geweldige keuze voor middelhoge beplantingen. De jury onderstreepte het groenblijvend karakter en de mogelijkheid voor toepassing als bodembedekker.

Distylium ‘Coppertone’

Publieksprijs:

Agapanthus africanus ‘White Willy’

Agapanthus BV www.agapanthuskwekerij.be

Deze schitterende witte rijkbloeiende en bladhoudende Agapanthus is geselecteerd voor zijn mooie volle witte bloemen, maar ook voor het aantal bloemen. White Willy blijft maar bloeien. In de serre blijft hij zelfs doorbloeien in de winter.

Agapanthus ‘White Willy’