‘Van Droom tot Tuin’ opnieuw op tv!

Dit najaar start de derde reeks van het tv-programma ‘Van droom tot tuin’. Net als de vorige jaren bezoeken groenjournalist Marc Verachtert en presentator Gil Claes een hele reeks tuinen, nog in aanleg zowel als in volle bloei.

Photographer: Marc Verachtert

Het wordt dit jaar een bijzonder gevarieerde verzameling, met uiteraard ook heel veel aandacht voor de nieuwste trends. Zo is er o.m. een groeiende belangstelling voor ‘sponstuinen’, waar het water haast ongehinderd de bodem kan intrekken. Ook de meer diervriendelijke tuin is tegenwoordig in trek. En lekkerbekken kiezen vaak voor een echte ‘smultuin’.

In tien afleveringen maak je kennis met een aantal erg uiteenlopende tuincreaties, elk met zijn eigen sfeer en aantrekkelijkheid. In elke aflevering komt ook een specialist aan bod, die op begrijpelijke manier uitleg geeft over een ‘groen’ onderwerp. En tuinaannemers vertellen over hun specifieke aanpak.

‘Van Droom tot Tuin’ kan je bekijken op Eclips TV en PlattelandsTV.

De eerste aflevering van ‘Van Droom tot Tuin’ start op zondag 24 september: op PlattelandsTV om 10.30 en 15 uur, bij Eclips TV om 17 uur. In de loop van de week volgen telkens een aantal herhalingen.

Photographer: Marc Verachtert

Een overzichtje van de verschillende thema’s

24 september: Spelen met kleur: kleuren spelen een belangrijke rol bij het onder controle houden van temperatuur in de tuin, maar ook in de totale tuinbeleving. Gil en Marc tonen het aan in projecten van tuinaannemer Geoffrey Lemmens uit Lummen.

1 oktober: Sponstuin: een tuin die maximaal water laat infiltreren houdt zichzelf fris en gezond, zelfs tijdens extreme weersomstandigheden. Tuinaannemer Simon Callens maakte van dit soort tuinen zijn specialiteit. Gil en Marc bezoeken drie tuinen met een minimum aan verharding, waterdoorlatende terrassen, een buienborder en andere vormen van waterinfiltratie.

8 oktober: Verrassend gekaderd: tuinaannemer Niels Rego creëert openheid naar het landschap of sluit net minder mooie zichten en achtergronden buiten. Gil en Marc bezoeken twee tuinen die verrassend werden gekaderd.

15 oktober: Gastvrij voor beestjes: hoe meer leven in de tuin, des te prettiger hij is om naar te kijken en van te genieten. In deze aflevering ontdekken we hoe concepten, beplanting en aankleding extra kansen creëren voor het bezoek van bijen, insecten, vogels en kleine zoogdieren. Gil en Marc bezoeken een tuin waar tuinarchitect/tuinaannemer Christoph Soenens net de laatste hand legt aan een voor dieren absoluut gastvrije tuin.

22 oktober: Minder steen, meer groen: een inrit, tuinpad en terras hoeven in een moderne tuin niet langer opdringerig aanwezig te zijn. Voorrang geven aan groen is niet alleen gezelliger maar ook beter voor het milieu. Tuinaannemers Thomas Van Houtte en Steve Delrue tonen hoe het kan.

29 oktober: Nadruk op vaste planten: het ontwikkelen van projecten met een mooie en lange toekomst. Bijzondere bomen en vaste planten zorgen voor een bijzonder kader en verrassende tuinplekken. Tuinaannemer Hans Rodyns leert ons de kneepjes van het vak.

5 november: Vakantiegevoel: zwemvijvers die doen wegdromen naar het verre zuiden. Gil en Marc bezoeken een prachtig exemplaar. Tuinaannemer Wannes De Staercke herstelt een lekkende zwemvijver. Ook een bezoek aan een exotische tuin staat op het programma.

12 november: Veelzijdige snoeptuin: met voldoende oppervlakte kan je in een voedselbos een veelheid aan groenten en fruit oogsten. Dat het veel meer is of kan zijn dan zomaar een bos toont tuinaannemer Marc Galle aan Gil en Marc in een tuin in aanleg. Ook een bezoek aan een coöperatief dat inzet op boslandbouw staat op het programma.

19 november: Ruimte voor bomen: ze zijn waardevol voor milieu en klimaat. Tuinaannemers hebben groot respect voor bestaande bomen en integreren ze maximaal in een nieuwe tuin. Tuinaannemer Ludwig Samyn toont hoe dit kan.

26 november: Van alle markten thuis: hoe tuinaannemers te werk gaan bij het uitvoeren van een grote verscheidenheid aan opdrachten. Gil en Marc volgen tuinaannemer Koen Cox doorheen vier projecten in het Noorden van Limburg.

Net zoals de vorige reeksen kunnen alle afleveringen van de derde reeks ook herbekeken worden via www.tuinaannemer.be.

Photographer: Marc Verachtert