Vis van het jaar 2017 : rode poon

VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, heeft samen met de visserijsector voor de 29ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Met deze actie brengen wij elk jaar een andere vis onder de aandacht en illustreren we dat vis (van bij ons) eindeloos variatie toelaat. Kortom, met vis, vers opgevist door onze vissers, zit u altijd goed.

Dit jaar zetten we de rode poon in de kijker. Onze Vlaamse vissers voerden in 2016 1.241 ton rode poon aan in binnen- en buitenlandse havens. Er wordt doorgaans niet specifiek op gevist maar rode poon wordt mee gevangen met pladijs en tong. Flyshooters, die netten uitzetten, kunnen wel gericht op rode poon vissen en kunnen ook voor een aanzienlijke aanvoer zorgen (tot 20% van het totale volume). De aanvoer van rode poon is het sterkst in de periode oktober tot april. De vis wordt vooral gevangen in het Engels Kanaal (65%) en in de Noordzee (19%).

Poon klinkt veel Belgen ongetwijfeld totaal onbekend in de oren. Jammer, het is een lekker visje dat het heel jaar door voordelig in prijs is. Poon wordt meestal in zijn geheel aangeboden en wordt ter plaatse gekuist en gefileerd. Het visvlees is stevig, heeft een diepe smaak en leent zich uitstekend voor vissoepen en visstoofpotten. Verder is de vis heerlijk op het vel gebakken bv. op de barbecue. De vis kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, in een microgolfoven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes. Reken één vis per persoon.

Wat uitzicht betreft vallen volgende elementen op. De vis is 25 cm tot 75 cm lang en weegt 200g tot 500 g. Hij heeft een dikke en vrij harde kop die met beenplaatjes is bepantserd en waaiervormige borstvinnen, waarmee hij over de zeebodem ”loopt”. Een andere typisch kenmerk is zijn knorrend geluid, veroorzaakt door het trillen van zijn zwemblaas. Vandaar dat poon ook knorhaan wordt genoemd. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden is rode poon niet echt rood maar eerder bruin van kleur. De nauw verwante Engelse poon daarentegen is wel steeds rood gekleurd.

Tijdens het jaar van zijn verkiezing wordt de Vis van het Jaar op verschillende manieren gepromoot. VLAM heeft een receptenfolder samengesteld met enkele lekkere gerechten met rode poon. De recepten werden bedacht door NorthSeaChef en sterrenchef Maarten Bouckaert. De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. Zo wordt de consument aangespoord eens een recept met poon uit te proberen in de keuken. Ook de supermarkten worden gestimuleerd om rode poon in de kijker te zetten.
Ook organiseren we een nationale wedstrijd voor de horeca naar aanleiding van de verkiezing van de Vis van het Jaar. De kok die het lekkerste en origineelste Vis van het jaar-recept op zijn menukaart heeft staan, wint de wedstrijd en krijgt de titel ‘Viskok van het jaar 2018’. Inschrijven kan tot 17 oktober 2017. De finale van de wedstrijd vindt plaats op 20 november tijdens Horeca Expo in Flanders Expo Gent.
Verder organiseren we workshops voor leraars hotelscholen in samenwerking met de NorthSeaChefs, Horecavorming Vlaanderen en de Vlaamse visveiling. Ook de leerlingen aan de hotelscholen zullen van dichtbij kennismaken met rode poon via workshops .
Tot slot merken we dat diverse evenementen en kookworkshops waar we niet direct bij betrokken zijn de Vis van het Jaar een zeer dankbaar product vinden om op hun menu te zetten. Hetzelfde zien we bij kwissen. De Vis van het Jaar is inderdaad uitgegroeid tot een klassieker.

Bijgevoegd vind je teksten met meer details over rode poon, de receptenfolder van VLAM en een foto.

 

Download documenten