Vlaamse boomkwekerijsector bezoekt Ierland met VLAM

Het is intussen een goede traditie dat VLAM in samenwerking met Belbex een boomkwekerijstudiereis organiseert kort na de zomer. Dit jaar viel de keuze op Ierland omwille van de veranderingen die ook dit land ondervindt naar aanleiding van de Brexit. De Belgische export van sierteelt naar Ierland zit sterk in de lift. In de laatste 5 jaar is onze exportwaarde richting Ierland verdrievoudigd. Dit is vooral te wijten aan de export van boomkwekerijen, die meer dan 55% van het exportwaarde voor hun rekening nemen, gevolgd door perk- en balkonplanten, die goed zijn voor 33%.
Hoofddoel van de missie was zakelijke relaties proberen op te zetten of aanhalen, met meer export naar Ierland tot gevolg.

Eind september werden gedurende drie dagen opnieuw lokale boomkwekerijen bezocht om een goed gesprek te hebben met de eigenaars en het assortiment bomen op de velden te bewonderen.

Het viel ons op dat er een grote diversiteit is en de kwaliteit vaak top. De Britse markt blijft ook na de Brexit veruit de belangrijkste exportmarkt voor de Ieren. Onze Vlaamse leveranciers en kwaliteitsproducten waren goed bekend. Toch heeft zo’n bezoek met maar liefst 11 van onze boomkwekerijen een grote meerwaarde. Banden werden aangehaald en nieuwe contacten gelegd en afspraken gemaakt voor het komende seizoen. September leent zich perfect hiervoor.

Er werd met de Ierse gastheren ook uitgekeken naar IPM Essen om elkaar opnieuw te ontmoeten.

De aanwezige Vlaamse exporteurs waren: Allaert Nurseries, Boomkwekerij Marc De Raeve, Geka Plant, Greentraders, Neyt - Van Sante, Sylva, Van der Auwera, Vanhulle B&C, BOWECO, Vandamme Sierplanten en Boomkwekerij Schepers.

Volgend najaar plant VLAM een boomkwekerijmissie naar Italië. In juni staat Hongarije al op het programma, daarbij wordt specifiek gefocust op de tuincentra.

Voor meer inlichtingen: export@vlam.be.