Wie wint de Inno Potato Award 2016?

Bezoekt u Interpom|Primeurs? Stem dan op 27 of 28 november op het innovatieve aardappelproject dat volgens u de Inno Potato Award verdient. Ontdek de genomineerde projecten vooraf op www.innopotato.be of ter plaatse op de infostand in hal 6 tijdens Interpom|Primeurs.

De Belgische aardappelsector is de laatste decennia sterk geëvolueerd. Enkele innovatieve projecten die onze landbouw efficiënter, duurzamer en kwaliteitsvoller maken zijn daar een waardevol bewijs van. De sector wil graag de producenten met vernieuwende ideeën belonen en reikt daarom voor de vierde keer de Belgian Inno Potato Award uit tijdens Interpom|Primeurs. De Vlaamse en Waalse landbouwministers Joke Schauvliege en René Collin steunen dit initiatief met een geldprijs die door een afgevaardigde overhandigd zal worden op 29 november.

Uit alle inzendingen selecteerde een jury, bestaande uit specialisten uit de aardappelsector, drie genomineerden in Vlaanderen en drie in Wallonië. De uiteindelijke winnaars worden door zowel de jury als de bezoekers van de vakbeurs Interpom|Primeurs gekozen, waarbij jury en bezoekers elk goed zijn voor 50% van de punten.

De laureaten

In Vlaanderen
- Stefaan en Els Cocquyt-Vanneste uit Moerkerke-Damme bouwden hun aardappelrooier om zodat ze kleine hoeveelheden vroege aardappelen in optimale omstandigheden kunnen rooien.
- Luc Lavens uit Lichtervelde construeerde een hooglader die meteen ook de aardappelen reinigt voor ze naar de fabriek vertrekken.
- Franken Agro uit Postel ontwikkelde het logo ’Fresh from the Farm‘ om de bekendheid en het bereik van eigen producten te vergroten.

In Wallonië
- Société du Terroir de Geer uit Geer stuurt zijn koelcellen zodanig dat het verbruik zo veel mogelijk afgestemd is op de eigen stroomproductie.
- Sébastien Dubuisson uit Beloeil kneust de afvalaardappelen zodat ze sneller rotten en geen aardappelopslag kunnen veroorzaken op het veld.
- Laurent Legrand uit Vaux-sur-Sûre gebruikt een planter die bedden kan vormen, zodat hij meer pootgoed per m² kan telen.

U kan zelf uw favoriete project aan de overwinning helpen tijdens Interpom|Primeurs. Alle bezoekers krijgen er op 27 en 28 november een stemformulier. Een korte presentatie over deze projecten kan u alvast nalezen op www.innopotato.be.

Prijzenpot

De genomineerden ontvangen uit naam van een afgevaardigde van de Vlaamse en Waalse landbouwministers Joke Schauvliege en René Collin een geldprijs. De prijsuitreiking vindt plaats op 29 november om 13.00 u in zaal 6 van Kortrijk Xpo. De winnaars van elke regio gaan naar huis met respectievelijk € 1.500, € 1.000 en € 750.

Inno Potato Award

▪ Prijsuitreiking tijdens Interpom|Primeurs: 29/11/2016, om 13u in hal 6 - www.interpom-primeurs.be
▪ 6 genomineerde bedrijven
▪ Prijzen geschonken door het Vlaamse en het Waalse Gewest
▪ Partners: Apaq-W, BDB, Belgapom, Boerenbond, Carah, CRA-W, FIWAP, ILVO, Interpom|Primeurs, PCA, Syngenta, VLAM, Boerenstebuiten
www.innopotato.be

Download documenten