Wie wordt Viskok van het Jaar 2023? Nationale Horecawedstrijd met grijze garnaal

Welke professionele kok heeft het lekkerste en origineelste gerecht met grijze garnaal, de Vis van het Jaar 2022, op zijn kaart staan? We komen het te weten op maandag 21 november in de demonstratiekeukens van Horeca Expo in Gent. Vijf finalisten nemen het live tegen elkaar op vanaf 14 u.

HyperFocal: 0
Foto van de trofee 2022

Grijze garnaal, Vis van het Jaar 2022

VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor grijze garnaal als Vis van het Jaar 2022. Dit keer geen vis maar een schaaldier als Vis van het Jaar.

De grijze garnaal is economisch gezien een belangrijke soort voor de professionele Belgische vissersvloot. Onze kustvisserij staat voor dagverse producten waaronder de grijze garnaal en maakt deel uit van het DNA van onze visserijsteden zoals Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge.

De visserij op grijze garnaal gebeurt in de periode dat ze het grootst zijn: van augustus tot november. Van de Belgische vloot (65 schepen) zijn ongeveer 30 vaartuigen uitgerust om garnalen te vissen. Vele hiervan zijn garnaalkorren, maar er zijn ook aanzienlijke vangsten van schepen die afwisselend op grijze garnaal en platvis als zeetong en pladijs vissen. De garnalen worden aan boord van het schip onmiddellijk in zeewater gekookt en vervolgens naar de visveiling of verwerkingsbedrijven gebracht.

De wedstrijd

De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en zullen op 21 november live in de demonstratiekeukens van Horeca Expo naar de titel van ‘Viskok van het Jaar 2023’ dingen.

Laureaten

Tuur Mertens van restaurant De Watermolen in Kasterlee
Baptiste Tieberghien van restaurant Lin’eau in Wielsbeke (Sint-Baafs-Vijve)
Tristan Bauwens van restaurant Maste in Gent
Vito Mory van restaurant Sensum in Gent
Jérome Olivier van Vonk Gastrobar in Kachtem (Izegem)

De winnaars van de vorige edities

Viskok 2022 Piet Vande Casteele van Duchateau catering in Deinze-Grammene
Viskok 2021 Geen wedstrijd a.g.v. coronacrisis
Viskok 2020 Jan Audenaert, d’Oude Pastorie in Lochristi
Viskok 2019 Michael Vanderhaeghe van Hostellerie Saint Nicolas uit Elverdinge-Ieper

Prijzen

De winnaar van de wedstrijd gaat naar huis met de 'Viskok van het Jaar'-trofee, het diploma ‘Winnaar - Viskok van het Jaar 2023’, een cheque ter waarde van € 750 en een dinerkaart voor twee personen bij restaurant Hof van Cleve in Kruisem. Er worden ook vijf bonnen ter waarde van € 200 verloot om te gaan eten in het winnend restaurant.

De laureaten ontvangen elk: het diploma 'Laureaat - Viskok van het Jaar 2023' en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge.

Praktisch

De wedstrijdfinale ‘Viskok van het Jaar 2022’ vindt plaats tijdens de vakbeurs Horeca Expo op Flanders Expo in Gent, meer bepaald in de demonstratiekeukens in hal 8.

De finalisten gaan aan het werk vanaf 14u. De degustatie door de vakjury start om 15.45 u. De proclamatie vindt plaats om 16.45 u. Aansluitend wordt een receptie aangeboden.